Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron sau Marine Le Pen: Francezii își aleg astăzi președintele

macron le pen

Francezii votează duminică în cadrul unor alegeri care vor decide dacă președintele Emmanuel Macron, pro-UE, centrist, își păstrează postul sau este detronat de eurosceptica de extremă-dreapta Marine Le Pen, în ceea ce ar echivala cu un cutremur politic, scrie Reuters, potrivit mediafax.

Sondajele de opinie din ultimele zile i-au acordat lui Macron un avans solid și în ușoară creștere, în timp ce analiștii au spus că Le Pen - în ciuda eforturilor sale de a-și îmbunătăți imaginea și de a atenua unele dintre politicile partidului său - a rămas neplăcută pentru mulți.

Dar o victorie surpriză a lui Le Pen nu poate fi exclusă, având în vedere numărul mare de alegători care erau indeciși sau nu erau siguri dacă vor vota sau nu la al doilea tur al scrutinului prezidențial.

În condițiile în care sondajele arată că niciunul dintre candidați nu poate conta pe suficienți susținători angajați, multe vor depinde de o cohortă de alegători care pun în balanță anxietatea privind implicațiile unei președinții de extremă dreapta și nemulțumirea față de bilanțul lui Macron de la alegerea sa din 2017.

În cazul în care Le Pen va câștiga, aceasta ar avea probabil același sentiment de răsturnare politică uluitoare ca și votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană sau alegerea lui Donald Trump în SUA în 2016.

Secțiile de votare se deschid la ora 8.00 (06.00 GMT) și se închid la ora 20.00 (18.00 GMT), iar estimările inițiale sunt așteptate imediat după închiderea urnelor.

"Fiecare dintre ei are o slăbiciune uriașă", a declarat Bernard Sananes de la firma de sondaje Elabe. "Emmanuel Macron este considerat arogant de mai mult de unul din doi alegători, iar Marine Le Pen rămâne înfricoșătoare pentru jumătate dintre ei".

Macron, în vârstă de 44 de ani și învingător în aceeași confruntare în urmă cu cinci ani, a avertizat cu privire la "războiul civil" dacă Le Pen - ale cărei politici includ interzicerea purtării vălului musulman în public - va fi aleasă, făcând apel la democrații de toate culorile să îl susțină împotriva extremei drepte.

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, și-a axat campania pe creșterea costului vieții în cea de-a șaptea economie a lumii, despre care mulți francezi spun că s-a înrăutățit odată cu creșterea prețurilor globale la energie. De asemenea, ea s-a axat pe stilul abraziv de conducere al lui Macron, despre care spune că arată un dispreț elitist față de oamenii obișnuiți.

"Întrebarea de duminică este simplă: Macron sau Franța", a spus ea joi la un miting în orașul Arras din nordul Franței.

Mesajul lui Le Pen a rezonat cu mulți alegători.

În cazul în care Macron va câștiga, el se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, fără perioada de grație de care s-a bucurat după prima sa victorie, și cu proteste probabile în legătură cu planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Dacă îl va detrona, Le Pen va încerca să facă schimbări radicale în politicile interne și internaționale ale țării, iar protestele de stradă ar putea începe imediat. Undele de șoc ar fi resimțite în toată Europa și dincolo de ea.

Oricine ar câștiga, o primă provocare majoră va fi să câștige alegerile parlamentare din iunie pentru a asigura o majoritate viabilă pentru a-și pune în aplicare programele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.