Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron se declară 'hotărât şi lucid' înaintea întâlnirii de la Moscova cu Vladimir Putin

www.irishtimes.com
Emmanuel Macron Vladimir Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns luni la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, spunând că este "hotărât şi lucid" în privinţa posibilităţii de se ajunge la o reducere a tensiunilor la frontierele Ucrainei şi recunoscând că nu se aşteaptă la o soluţie "pe termen scurt", relatează AFP.

Macron s-a declarat "rezonabil" optimist, la bordul avionului care l-a dus la Moscova pentru o discuţie cu Putin la Kremlin, înainte de a se deplasa marţi la Kiev pentru o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele francez a spus că nu crede că poate exista "o victorie pe termen scurt" în negocieri, dar că este important să se "restabilească încrederea" cu liderul de la Kremlin.

"Trebuie să încercăm să eliminăm toate incertitudinile de o parte şi de alta şi să reducem câmpul ambiguităţilor pentru a vedea care sunt punctele de dezacord şi punctele de convergenţă posibile", potrivit lui Macron.

Pe termen scurt, "trebuie să construim termenii unei ecuaţii care să facă posibilă dezescaladarea pe plan militar", în contextul în care, în opinia sa, 125.000 de soldaţi sunt desfăşuraţi la frontierele Rusiei şi Belarusului cu Ucraina.

Vladimir Putin vrea să obţină "o schimbare profundă a politicii NATO, în special a ceea ce numim politica uşilor deschise, ceea ce NATO nu îi poate oferi", şi anume garanţia că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică, reaminteşte preşedintele francez, potrivit Agerpres.ro.

"Chestiunea de fond (...) pe care vrea să o redeschidă într-un moment în care este într-o poziţie strategică mai puternică decât în urmă cu 15 ani este de a şti cum poate coabita cu Rusia acest spaţiu de securitate care este NATO", a mai spus el.

Întrebat despre ideea unei "finlandizări" a Ucrainei, adică un fel de neutralitate, Macron a recunoscut că ea "se numără printre modelele aflate pe masa discuţiilor", dar că criza "nu se poate rezolva spunând că (Ucraina) va rămâne într-un no man's land, fără posibilitatea de suveranitate, de securitate".

"Nu putem face un compromis asupra chestiunii ucrainene fără ucraineni", a precizat el, declarându-se în acelaşi timp "frapat de sângele rece arătat de preşedintele Zelenski în ultimele săptămâni".

În opinia sa, munca depusă "va continua dincolo" de alegerile prezidenţiale din aprilie din Franţa, unde nu şi-a anunţat candidatura oficială încă. "Sunt eforturi considerabile pentru a încerca să reconstruim această nouă gramatică a relaţiilor cu Rusia", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.