Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin 'negocieri directe serioase' cu Volodimir Zelenski

stiri.md
zelenski putin

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică purtată sâmbătă, 'negocieri directe serioase' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP.

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron 'au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse', indică un comunicat al cancelariei de la Berlin.

Macron şi Scholz 'l-au chemat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi la o soluţie diplomatică a conflictului'.

Convorbirea, care a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali, a fost 'consacrată continuării războiului rus în Ucraina şi eforturilor de a i se pune capăt'.

Totodată, cancelarul german şi preşedintele francez 'l-au chemat pe preşedintele rus să vegheze la o ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiei civile'.

Cei doi lideri occidentali 'au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii'.

În cursul discuţiei a fost abordată şi 'situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus', cancelaria germană menţionând că 'preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă'.

Vladimir Putin s-a 'angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive', adaugă comunicatul Berlinului, precizând că cei trei lideri au fost acord asupra 'rolului central' pe care trebuie să-l joace ONU pentru garantarea exporturilor.

Conform preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol şi care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.