Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron susţine că oferta franceză de submarine convenţionale pentru Australia rămâne deschisă

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat joi că încă este valabilă opţiunea Australiei de a achiziţiona submarine convenţionale franceze, informează Reuters.

Aflat la Bangkok la o reuniune a Coordonării Economice Asia-Pacific (APEC), el a fost întrebat despre oferta Franţei de a furniza submarine cu propulsie diesel. "Se ştie, este încă deschisă", a răspuns preşedintele.

Contractul, care potrivit presei vizează patru submarine, este considerat potrivit Reuters un premiu pentru industria de apărare franceză, după ce Australia s-a retras anul trecut dintr-un acord mult mai mare şi mai sensibil strategic referitor la submarine nucleare. Anularea afacerii de miliarde de dolari de către Australia a dus la o înrăutăţire fără precedent a relaţiilor bilaterale cu Franţa, reaminteşte agenţia.

În locul submarinelor franceze, guvernul de la Canberra a preferat unele cu tehnologie americană şi britanică, în cadrul pactului militar cunoscut sub acronimul AUKUS între Australia, Regatul Unit şi SUA, potrivit Agerpres.

În vară, Macron a convenit cu noul premier australian Anthony Albanese să treacă peste acest episod şi să se concentreze asupra unor "noi proiecte", inclusiv eventuale parteneriate strategice în domeniile energiei sau apărării.

Noul guvern australian condus de laburişti a ajuns în iunie la un acord de compensaţii în valoare de 555 de milioane de euro pentru rezilierea contractului cu Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.