Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron va efectua pentru prima dată o vizită oficială în Polonia

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua pentru prima dată, în perioada 3-4 februarie, o vizită oficială în Polonia, ţară cu care Franţa are divergenţe asupra mai multor probleme de interes european, printre care statul de drept şi clima, informează luni AFP potrivit Agerpres.

Această deplasare va avea o importantă dimensiune politică, prin întrevederile cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, la Varşovia, în data de 3 februarie, a precizat Preşedinţia franceză.

"Alegerea Poloniei pentru prima sa deplasare europeană în 2020 este importantă pentru a clarifica poziţia franceză asupra a numeroase dosare europene, pentru a deschide noi domenii de cooperare cu un partener major al UE şi a sublinia necesitatea de a proteja valorile democratice europene", a explicat Preşedinţia Franţei.

Parisul are dezacorduri cu Varşovia de la instalarea la putere în Polonia a partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), criticat în special pentru blocarea unor progrese la nivel european în probleme cum ar fi agenda neutralizării emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, dar şi pentru reformele sale controversate privind statul de drept.
Însă Franţa consideră important să coopereze mai mult cu cea de-a 6-a ţară a UE ca populaţie şi a 7-a în ceea ce priveşte PIB-ul. "Franţa, Germania şi Polonia vor reprezenta împreună, după Brexit, aproape jumătate din populaţia UE", a remarcat recent secretarul de stat francez pentru afaceri externe, Amelie de Montchalin, în timpul unei reuniuni în cadrul formatului Triunghiului de la Weimar ce reuneşte cele trei ţări.

La Varşovia, Emmanuel Macron se va întâlni cu membri ai comunităţii franceze şi va avea un dineu cu intelectuali şi personalităţi ale culturii poloneze.

În 4 februarie, Macron se va deplasa la Cracovia pentru o vizită la castelul istoric Wawel şi va susţine un discurs la Universitatea Jagiellonă asupra "relaţiilor franco-poloneze şi necesităţii unui angajament european comun", potrivit Palatului Elysee.

Polonia va fi cea de-a 21-a dintre cele 27 de ţări ale UE în care se va fi deplasat Emmanuel Macron, care are drept obiectiv să le viziteze pe toate în timpul mandatului său de cinci ani la preşedinţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.