Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron vrea un dialog sincer şi fără tabuuri în Corsica

corsica

Preşedintele francez Emmanuel Macron a început marţi cu promisiunea unui 'dialog sincer' şi 'fără tabuuri' prima sa vizită oficială în Corsica, unde naţionaliştii moderaţi care revendică autonomia au obţinut o victorie clară în recentele alegeri regionale, relatează dpa. Macron şi-a început vizita cu o ceremonie cu înaltă încărcătură simbolică în memoria fostului prefect al Corsicăi, Claude Erignac, chiar pe locul unde acesta a fost asasinat, la Ajaccio, de un naţionalist extremist în urmă cu exact 20 de ani, la 6 februarie 1998, conform Agerpres.

Preşedintele a adus un omagiu pentru ceea ce a numit ambiţia lui Erignac de a aduce pacea pe insulă, subliniind că, '20 de ani mai târziu, Republica trebuie să păstreze această ambiţie'.

Macron nu a răspuns niciuneia din cererile precise ale liderilor naţionalişti corsicani, preşedintele Adunării regionale, Jean-Guy Talamoni, absent la ceremonie, şi preşedintele Consiliului executiv corsican, Gilles Simeoni. El a exclus totuşi orice amnistie în favoarea celor condamnaţi în legătură cu asasinarea lui Erignac.

'Mă aflu aici pentru (...) a reînnoi calea sincerităţii, responsabilităţii şi construirii viitorului fără a lăsa lucruri nespuse sau a ocoli adevărul', a declarat Macron.

Vineri, Adunarea corsicană a adoptat o moţiune prin care îi cere lui Macron să iniţieze 'un dialog fără precondiţii sau tabuuri între Stat şi Corsica', şi prin care solicită amendarea Constituţiei pentru a primi puteri legislative.

Marţi dimineaţă, preşedintele formaţiunii Republicanii (dreapta), Laurent Wauquiez şi-a definit 'liniile roşii' în legătură cu revendicările naţionaliştilor, subliniind că 'nu există cetăţenie corsicană' şi că 'limba corsicană nu este la acelaşi nivel cu limba franceză'.

Emmanuel Macron se va întâlni cu Talamoni şi Simeoni în cursul serii de marţi, iar miercuri va rosti un discurs foarte aşteptat în care îşi va prezenta viziunea privind Corsica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.