Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EMOȚII MARI pentru Alina Bica în Costa Rica - ICCJ a finalizat discuțiile în cazul contestației sale privind condamnarea la patru ani

BILANT - DIICOT

Un complet de cinci judecători al instanței supreme a finalizat, luni, dezbaterile în cazul contestației în anulare a Alinei Bica împotriva deiciziei definitive de condamnare la patru ani de închisoare cu executare pentru modul în care aceasta a stabilit ca în dosarul omului de afaceri Ovidiu Tender să se ceară o pedeapsă cu suspendare.

Citește și: ÎCCJ explică de ce a fost condamnată Alina Bica: 'Acțiunile sale au urmărit să eludeze dispozițiile legii și să lezeze ordinea de drept'

Concret judecătorii au audiat luni ultimii doi martori admiși în faza judecării contestației în anulare, respectiv pe foștii Silvia Ștefănescu și Mihail Udroiu, ambii  magistrați de profesie, care la acea vreme erau procurori la DIICOT.

După audierea acestora judecătorii i-au ascultat pe procurorul de ședință și pe avocatul Alinei Bica.

Procurorul ICCJ care a vorbit în fața judecătorilor a explicat că apelul DNA nu mai poate fi discutat la acest moment după ce acesta a fost respins defintiv de un prim complet de cinci judecători.

Astfel la acest moment statul nu poate pune concluzii privind potențiala sporire a pedepsei din acest dosar a Alinei Bica, forma extraordinară de atac fiind introdusă doar de fosta șefă a DIICOT.

Avocatul acesteia a cerut instanței de judecată admiterea contestației în anulare pentru mai multe motive, între care și acela că SRI ar fi fost serviciul care a sesizat DNA cu privire la faptele clientei sale, că procurorul care a instrumentat cazul nu ar fi avut gradul necesar potrivit legii pentru a efectua cercetările și pentru că rechizitoriul ar fi nul.

„Dacă SRI întocmește acte de urmărire penală toată linia probatorie și acuzația în sine sunt nule. În toate comunicările din cele publice se arată că în acest caz a existat sprijinul unui anume serviciu....

Doamna Bica a fost procuror cu grad de parchet al instanței supreme. Procurorul Care a făcut dosarul a fost domnul Gheorghe Popovici. El a fost pe toată durata cercetării procuror cu grad de Tribunal...

Cercetarea trebuia făcută potrivit legii de un procuror cu rang egal astfel că admiteti desființați și achitați”, a explicat avocatul Alinei Bica în fața judecătorilor.

Avocatul a mai arătat în plan secund că potrivit deciziei CCR privind specialiyarea compelturilor de trei judecători se poate adopta șio soluție de anulare a deciziei definitive din acest dosar iar cazul rejudecat de la zero de un complet de trei judecători de la ICCJ.

„Aici vorbim de faptele administrative a Alinei Bica. Specializarea anume a completurilor era o cerință necesară garanției de echitate pentru Alin Bica. Admiteți și trimiteți la rejudecare la un complet specializat la instanței”, a explicat avocatul.

Procurorul PICCJ a cerut scurt respingerea solicitărilor apărării Alinei Bica și, de fapt, menținerea deciziei de patru ani de închisoare cu executare.

Completul de cinci judecători a rămas în pronunțare privind contestația în anulare a Alinei Bica și a anunțat că va lua o decizie definitivă în „cel mult două săptămâni”.

În acest dosar Alina Bica a fost condamnată definitiv, în 26 iunie 2018, la patru ani de închisoare cu executare. La acel moment instanța supremă a respins apelurile DNA și al Alinei Bica.

„Cu majoritate, Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie si de inculpata Bica Alina Mihaela împotriva sentintei penale nr.1057 din data de 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.2471/1/2015, privind şi pe intimatul inculpat Videanu Adriean”, au notat judecătorii în minuta deciziei la acel moment.

Față de această soluție Bica a introdus o contestație în anulare invocând o decizie a Curții Contituționale a României care a stabilit modul necostituțional de alcătuire a completurilor de cinci judecori de la instanța supremă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.