Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EMOŢII MAXIME pentru Viorel Hrebenciuc şi Compania - ICCJ ia o decizie crucială în dosarul retrocedărilor

Inquam Photos / Octav Ganea
viorel hrebenciuc

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă stabileşte luni dacă desfiinţează decizia din dosarul retrocedărilor a 40.000 de hectare de pădure, în care a fost condamnat pentru fapte de corupţie Viorel Hrebenciuc la doi ani de închisoare cu executare. Doi ani dar cu suspendare a primit şi fiul fostului deputat PSD, Andrei.

În total au fost stabilite prin respectiva decizie 19 achitări şi 11 condamnări. Una dintre achitări a fost stabilită în cazul fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, acuzat de magistraţii DNA de trafic de influenţă.

La ultimul termen de judecată al apelurilor făcute faţă de respectiva decizie completul de cinci judecători a invocat din oficiu suspendarea judecării apelurilor până la momentul la care CJUE va răspunde mai multor întrebări adresate din oficiu de alte complete de cinci judecători de la ICCJ.

În ultimele săptămâni mai multe procese au fost suspendate după ce completele de cinci mgistraţi de la instanţa supremă au admis cereri de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniuniii Europene (CJUE) pe fondul motivării CCR a deciziei prin care a stabilit existenţa unui conflict de neconstituţionalitate între instanţa supremă şi Parlament legat de specializarea completurilor de trei judecători de la această înstanţă.

Astfel ICCJ prin întrebările sale către instanţa europeană vrea să afle opinia acestei Curţi cu privire la intervenţia în sistemul de justiţie a unei instituţii care nu face parte efectivă din acest sistem. Concret, ICCJ vrea ca CJUE să spună dacă CCR poate da directive şi da ordine directe unor instituţii care aplică legea si fac parte din Justiţie.

Procurorul DNA a fost de acord cu această cerere din oficiu a judecătorilor în schimb avocaţii celor judecaţi s-au opus.

"O decizie CJUE ar echivala practic cu o revizuire a Constituției noastre dacă gândim în avans și estimăm un răspuns favorabil", a explicat un avocat.

Avocatul lui Adam Ioan (PSD) a explicat că nu este necesară suspendarea judecării apelurilor şi anularea  primei decizii şi trimiterea dosarului la Curtea de Apel Braşov pentru rejudecare.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare asupra acestor solicitări şi va da osoluţie luni.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.