Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Engie își vinde majoritatea participaţiei la compania de apă Suez către Veolia

facebook.com
lobby bani

Grupul francez de utilităţi Engie a decis vânzarea majorităţii participaţiei sale la compania de apă Suez către Veolia, creând condiţiile pentru o preluare integrală a acesteia, în pofida unui vot negativ al guvernului francez la o şedinţă a consiliului de administraţie care a avut loc luni, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Planul Veolia de a cumpăra o participaţie de 29,9% la Suez şi de lansare ulterioară a unei oferte de preluare integrală, pentru a-şi întări prezenţa globală într-o industrie extrem de fragmentată, a întâmpinat o opoziţie puternică din partea acestei companii.

Veolia a reuşit să îi convingă pe majoritatea membrilor boardului Engie după ce şi-a majorat oferta pentru participaţia la Suez la 3,4 miliarde de euro, oferind şi asigurări că orice ofertă ulterioară va fi una amicală.

Dar statul francez, care este acţionat major al Engie şi care a încercat să medieze între părţi, inclusiv printr-o solicitare să nu se grăbească, a votat împotriva ofertei, a anunţat Ministerul de Finanţe.

Neînţelegerea a ridicat întrebări în Franţa, unde guvernul are de obicei o influenţă puternică în companiile unde deâine participaţii.

VIDEO Norocul nostru că nu avem trenuri de mare viteză: Japonia se plânge că circulă mai mult goale, din cauza coronavirusului

Preşedintele Engie, Jean-Pierre Clamadieu, a declarat reporterilor că relaţiile cu statul sunt încă bune, dar că guvernul şi compania apără interese diferite.

Statul a dorit ca Veolia şi Suez să îngroape conflictul înainte de vânzarea participaţiei, a spus Clamadieu, dar a adăugat că el crede că acest lucru se va întâmpla numai după vânzarea participaţiei.

"Am asistat la începutul unui dialog", a spus Clamadieu despre discuţiile dintre Suez şi Veolia din ultimele zile, adăugând că este încrezător că cele două părţi vor ajunge la o înţelegere.

Veolia şi compania concurentă mai mică Suez gestionează o mare parte din aprovizionarea cu apă a Franţei şi sunt companii cu operaţiuni importante la nivel internaţional în gestionarea apei şi a deşeurilor. Veolia a susţinut că o companie franceză combinată ar fi mai bine pregătită să concureze companii din China, în timp ce acordul ar aduce, de asemenea, la economii de 500 de milioane de euro din primul an.

Oferta Veolia pentru o acţiune Suez deţinută de Engie, de 18 euro pe unitate, ar evalua întregul grup Suez la peste 11 miliarde de euro.

Dar Suez s-a opus vehement propunerii făcută de Veolia, numind-o ostilă şi avertizând că ar putea duce la pierderi de locuri de muncă.

Săptămâna trecută, câţiva parlamentari francezi, majoritatea din partidul preşedintelui Emmanuel Macron, au pus la îndoială şi logica industrială a acordului şi graba de a-l încheia fără a lua în considerare alternative.

Suez ceruse mai mult timp pentru a găsi o altă ofertă. Dar singura care a apărut, din partea firmei de investiţii Ardian, fost retrasă luni, pentru că ar fi fost nevoie de şase săptămâni pentru o evaluare completă a unei oferte.

Veolia s-a angajat să nu facă nicio ofertă ostilă pentru Suez şi a declarat că va solicita aprobarea consiliului de administraţie al companiei pentru oferta sa de preluare integrală.

Cu toate acestea, Suez a încercat să creeze alte obstacole, care încă nu au fost rezolvate, inclusiv crearea unei fundaţii pentru operaţiunile sale în domeniul apei din Franţa, care complică orice preluare.

Engie, care încearcă să-şi simplifice structura complicată, a anunţat din vară că acţiunile sale la Suez sunt de vânzare, iar luni anunţat că va obţine din aceata un câştig de capital de 1,8 miliarde de euro înainte de impozitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.