Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Englezii renunță la vinul francez: de acum au propriul lor vin beaujolais

www.stirileprotv.ro
vin roșu

În alţi ani comercianţii de vin din Marea Britanie se grăbeau să vină în Franţa pentru a-şi face stocuri de vin beaujolais, însă în prezent dealurile din Herefordshire oferă englezilor primul lor vin beaujolais, transmite AFP.

Aşa cum o cere tradiţia, "English Nouveau", la fel ca şi soiul francez mai renumit, va fi pus în vânzare în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Mihai Tudose: Au mers Pic și Poc în inspecție prin spitale. Ce naiba au verificat ei?

"Nu este un vin care trebuie luat prea în serios. Este un vin pentru amuzament, o mică rază de soare pentru a încheia anul", spune Simon Day, viticultor la Ledbury, vestul Angliei. Acesta îşi aminteşte că, la finele anilor 1970 şi la începutul anilor 1980, comercianţii britanici de vin concurau pentru a fi primii care aduc direct de la producătorii francezi noul beaujolais, grăbindu-se să facă drumul înapoi cât mai rapid posibil la bordul maşinilor lor sportive umplute cu lăzi de vin.

"Era un eveniment important. Multă presă şi multă distracţie", explică Simon Day, care speră că în prezent şi vinul roşu englez poate fi sărbătorit la fel.

Recolta din 2020 a viei de la Herefordshire este a doua a lui Simon Day, după ce acest viticultor a devenit primul care produce un vin beaujolais în Marea Britanie. Întreaga producţie din acest an, care se ridică la 2.500 de sticle, va fi vândută în lanţul de supermarketuri Waitrose pentru 11,99 lire sterline sticla (13,36 euro). Este vorba de un preţ puţin mai mare decât noul beaujolais francez care se vinde pentru cinci până la zece euro sticla în magazinele din Franţa.

În ultimii ani, în regiunea Herefordshire, la graniţa dintre Anglia şi Ţara Galilor, viile încep să ia locul livezilor de mere, care au devenit mai puţin profitabile. În 2019, Marea Britanie avea 3.500 de hectare de vie, o suprafaţă care s-a majorat de patru ori comparativ cu 2000 şi a crescut cu 150% în ultimii zece ani, potrivit organizaţiei profesionale Wine GB. În prezent, insula are 770 de vii, iar aproape trei sferturi (72%) dintre acestea produc vinuri spumante.

Un alt factor care explică această creştere este încălzirea globală. Simon Day, care este la a doua generaţie de viticultori, a putut constata el însuşi cum culesul viilor se face, în medie, cu două-trei săptămâni mai devreme decât se făcea atunci când şi-a început el cariera de viticultor.

Tatăl lui Simon Day a fost unul dintre cei care în anii 1970 a relansat cultura viţei de vie în Marea Britanie. Însă producţia de vin în zona sud a Angliei are o vechime mult mai îndelungată. Documente istorice din 1276 arată cum episcopul de Hereford a ordonat plantarea de vie pe dealurile din apropiere, explică Simon Day. În plus, există indicii că vinul produs aici era trimis Papei. "Deci era exportat încă de atunci", subliniază Simon Day.

În prezent, 90% din vinul englez este vândut local dar şi în Scandinavia, America de Nord şi Australia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.