Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Epidemie de rujeolă în Afganistan: Peste 150 de persoane, majoritatea copii, au murit în luna ianuarie

republicworld.com
talibani afgani afganistan afgane

O epidemie de rujeolă a provocat îmbolnăvirea a zeci de mii de persoane şi moartea a peste 150, marea majoritate copii, în luna ianuarie în Afganistan, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), estimând că numărul deceselor va creşte, relatează AFP.

Această boală virală extrem de contagioasă afectează mai ales copiii, dintre care mulţi sunt deja slăbiţi de malnutriţie în Afganistan, potrivit Agerpres.

"Cazurile de rujeolă au crescut în toate provinciile din Afganistan de la sfârşitul lunii iulie 2021", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, într-o conferinţă de presă la Geneva.

În total, în luna ianuarie au fost înregistrate 35.319 cazuri de îmbolnăvire - între care 91% copii cu vârsta sub 5 ani.

Circa 156 de persoane - dintre care 97% copii sub 5 ani - au murit din cauza bolii.

Purtătorul de cuvânt al OMS a declarat că aceste cifre sunt subestimate şi numărul deceselor va creşte.

"Creşterea rapidă a cazurilor de îmbolnăvire din ianuarie sugerează că numărul deceselor cauzate de rujeolă va creşte brusc în săptămânile următoare", a spus Lindmeier.

Principalele complicaţii cauzate de virus sunt encefalita, diareea, orbirea sau chiar infecţiile respiratorii severe.

Această epidemie se răspândeşte în ţara afectată de o criză economică şi financiară profundă declanşată după sosirea talibanilor la putere în august şi îngheţarea fondurilor în străinătate.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat în mod repetat că mai mult de jumătate din ţară este expusă riscului de foamete.

Cea mai buna protecţie împotriva rujeolei este o rată foarte mare de vaccinare - OMS recomandă 95% - însă acesta este un obiectiv care nu poate fi atins în contextul actual afgan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, organizaţia şi partenerii săi depun eforturi pentru a accelera vaccinarea, pentru a creşte capacităţile de testare şi de supraveghere epidemiologică.

În decembrie, 1,5 milioane de copii din zonele cele mai afectate au fost imunizaţi împotriva rujeolei.

Distribuirea vitaminei A, care ameliorează efectele bolii şi reduce mortalitatea, a ajuns la 8,5 milioane de copii în noiembrie, în cadrul unei campanii naţionale.

OMS pregăteşte o nouă campanie de vaccinare pentru luna mai, care ar trebui să permită imunizarea a trei milioane de copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.