Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopii de Lujoj și Alba-Iulia și Făgăraș au fost numiți! Papa Francis și-a dat acordul

Agerpres
papa Francisc

Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care au fost aleși episcopii Eparhiei de Lugoj și ai Arhiepiscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș, potrivit Mediafax.ro.

Astfel, Papa Francisc a fost de acord cu alegerea părintelui Călin Ioan Bot ca episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj și a părintelui Cristian Dumitru Crişan, ales episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.

Sfântul Părinte a atribuit părintelui Călin Ioan Bot Scaunul episcopal titular de Abritto și părintelui Cristian Dumitru Crişan Scaunul episcopal titular de Abula.

„Membrii Conferinței Episcopilor din România au primit cu bucurie vestea alegerii celor doi preoți greco-catolici la demnitatea episcopală. Colegiul Episcopilor catolici din România va ajunge astfel la numărul de 21, dintre care 9 greco-catolici și 12 romano-catolici. Data și locul consacrării episcopale a Pr. Călin Ioan Bot și a Pr. Cristian Dumitru Crișan vor fi stabilite ulterior”, anunță reprezentanții Conferinței Episcopilor din România.

Părintele Călin Ioan Bot are 50 de ani, este din localitatea Surduc, județul Sălaj și a studiat Teologia la Cluj-Napoca în perioada 1991-1995. A fost hirotonit preot în 1995, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla, iar în perioada 1995 - 2000 a fost numit director educativ în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, iar între 2000-2002 și 2005-2017 a fost numit Rector al aceluiași Institut. Trimis la Roma, a urmat între 2002-2003 Cursul de Formarea Formatorilor din Seminarii organizat de Congregaţia pentru Educaţia Catolică în colaborare cu Institutele de Spiritualitate şi Psihologie din cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma. Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana, Roma, finalizat cu lucrarea: „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitate al Sf. Augustin”. În anul 2017 a fost numit Protosincel (Vicar General) al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Citește și: PNL pregătește o mișcare de trupe la Senat - SURSE

Părintele Cristian Dumitru Crișan are 39 de ani, este din localitatea Sântu, județul Mureș, iar în perioada 2000 - 2003 a studiat Teologia la Blaj. Trimis la Roma, în anul 2007 a obținut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo”. Pe 11 mai 2008 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș. În anul 2010 a obținut Licența în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut Doctoratul în cadrul aceleiași Universități. În anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris, și Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal. A urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”, iar în 2018 a obținut Certificatul „Emouna - l'amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris.

În data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia de către Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.