Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul de Iași, despre regulile care vor fi respectate la celebrările din Săptămâna Mare

Inquam Photos / Octav Ganea
preot vesmant

Episcopul de Iași, PS Iosif Păuleţ, a trimis o scrisoare tuturor preoților care slujesc în parohiile Diecezei ieșene cu instrucțiuni referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă. Ceremoniile religioase vor fi organizate cu respectarea unor reguli și vor fi anulate câteva ritualuri.

Episcopul de Iași susține că a dorit să scrie scrisoarea astfel încât sărbătoarea să nu fie lipsită de demnitate, dar nici să nu reprezinte o ocazie care să pună în pericol siguranţa credincioşilor. PS Iosif Păuleţ îi anunță pe preoți cum vor fi organizate ceremoniile.

DIICOT a destructurat o rețea de 'bombardieri': 16 traficanți și proxeneți au fost trimiși în judecată

„Celebrările pascale vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanţare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măştii de protecţie. În Duminica Floriilor comemorarea intrării Domnului în Ierusalim se va celebra conform ritualului. În funcţie de situaţia fiecărei comunităţi, părinţii parohi vor alege una dintre cele trei forme prevăzute de Liturghierul Roman. Liturghia crismei se va celebra în Joia Sfântă, în Catedrala

Conducerea bisericii a decis să renunțe la o serie de ceremonii.

În Joia Sfântă la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor: „programul de adoraţie euharistică va fi conceput în aşa fel încât credincioşii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22.00. În Vinerea Sfântă celebrarea Pătimirii Domnului se va desfăşura în aşa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalţi participanţi la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă”, precizează PS Iosif Păuleţ.

În Noaptea de Paşte credincioşilor catolici le este permisă libera circulaţie până la ora 2.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.