DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Episcopul Partenie Ciopron a fost pomenit la Bălţi, la împlinirea a 41 de ani de la trecerea sa în veşnicie

basilica.ro
Episcopul Partenie Ciopron

Episcopul Partenie Ciopron a fost pomenit miercuri, la Bălţi – Republica Moldova, la împlinirea a 41 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie în biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din municipiu.

„Toţi cei trei ierarhi care au păstorit la Bălţi – Visarion Puiu, Tit Simedrea şi Partenie Ciopron – rămân modele de slujire pentru clericii Episcopiei de Bălţi. Canonicitatea Episcopiei de Bălţi este dată de aceşti ierarhi”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Episcopul Partenie Ciopron s-a născut în data de 30 septembrie 1896, în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani, scrie Basilica.ro.

A participat la Războiului de Reîntregire, fiind rănit în 1917 pe frontul de la Oituz, pentru care a primit „Crucea comemorativă”.

În 1921 a intrat în monahism la Mănăstirea Slatina, primind numele de Partenie. În același an a fost hirotonit ierodiacon. A studiat la Iași și Cernăuți.

Mitropolitul Pimen al Moldovei l-a hirotonit ieromonah, în 1934, pe seama catedralei din Iași.

A îndeplinit ascultările de Episcop al Armatei, cu sediul la Alba Iulia (1937-1948), şi de Episcop al Romanului şi Huşilor (1962-1978). Între anii 1941-1944, când Basarabia a fost eliberată de sub ocupația sovietică, Episcopul Partenie a fost locţiitorul Episcopului Hotinului cu sediul la Bălţi. A trecut la cele veşnice în ziua de 28 iulie 1980, la Mănăstirea Văratec, unde este şi înmormântat.

După retragerea episcopului Partenie Ciopron, în anul 1944, peste Prut, scaunul chiriarhal canonic de la Bălţi a rămas vacant.

În 2018, după 74 de ani, în scaunul episcopal de la Bălţi, a fost ales PS Antonie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.