DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Episcopul preferat al românilor: 'În orice suflet de corupt se ascunde un trădător pe măsură. Așa este în fiecare epocă'

Facebook
episcopul ignatie al hușilor

Preasfinţitul Părinte Ignatie, episcopul Huşilor, ierarhul preferat al românilor, mai cu seamă al celor tineri, a vorbit, în ultima sa predică, cea de duminică, de la Intrarea Domnului în Ierusalim despre trădarea lui Iuda și despre ”microbul” corupției.

Înaltul ierarh consideră că în fiecare epocă ”în orice suflet de corupt se ascunde un trădător pe măsură”. ”Atunci când suntem lăudaţi de cineva, care îşi urmăreşte propriul interes, să ne gândim că acea persoană ne va şi trăda cu aceeaşi promptitudine”, a adăugat, în cuvântul său de învățătură, episcopul de la Huși.

Citește și: USR, atac la Curtea Constituțională și la Guvernul Orban!

„Pasajul evanghelic rânduit în această zi de sărbătoare conţine în sine cel puţin două contraste în raport cu starea de efervescenţă, de bucurie pe care o aveau cei care L-au primit pe Hristos în Ierusalim cu ramuri de finic. Cred că aceste contraste nu sunt menţionate în zadar.

În primul rând, este vorba de faptul că Iuda, prin atitudinea sa, prin faptul că îşi însuşea bani din punga de bani pe care era îndatorat să o păstreze, a devenit corupt.

Citește și: Un cunoscut protestatar îl atacă dur pe Marcel Vela: Nu merge să pui securiști vechi în haine(grade) noi

Imaginea lui Iuda, cel care este corupt, cel care îşi însuşeşte din ceea ce nu-i aparţine, ne dă cheia unei alte atitudini pe care a avut-o faţă de Învăţătorul său.

Anume, L-a trădat cu foarte mare uşurinţă. În grădina Ghetsimani, în plină noapte, el le dă un indiciu cărturarilor şi fariseilor, spunându-le că Cel pe care Îl va săruta, Acela este Hristos.

În orice suflet de corupt se ascunde un trădător pe măsură.

Aşa a fost cazul lui Iuda şi aşa este în fiecare epocă.

Citește și: Marcel Ciolacu, apel către președintele României: O să venim cu anumite măsuri economice.

Cel care este corupt, cel care îşi însuşeşte ceea ce nu îi aparţine, are – metaforic vorbind – în genele sale, înclinaţia înspre trădare.

Şi viceversa e valabil. Trădătorii, cei care ne dezamăgesc, cei care urmăresc, cu orice preţ, doar propriul lor interes, «călcând peste cadavre» ca să ajungă la ţinta pe care şi-au propus-o, sunt si foarte corupţi.

Înclinaţia lui Iuda spre corupţie i-a tatonat terenul pentru a-L trăda pe Dumnezeu, pe Învăţătorul său. Este aşa de dureros când ucenicii, cei care sunt cei mai apropiaţi, te trădează. Este foarte greu de purtat această povară.

Citește și: Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români: Există foarte multe stocuri

Din păcate, o parte din aceşti oameni, care L-au lăudat, având în suflet propriul interes, L-au trădat, cu aceeaşi uşurinţă, în Vinerea Mare.

Din această atitudine învăţăm faptul că suntem atât de versatili, atât de fluctuanţi în dragostea noastră.

Atunci când suntem lăudaţi de cineva, care îşi urmăreşte propriul interes, să ne gândim că acea persoană ne va şi trăda cu aceeaşi promptitudine, cu aceeaşi iuţeală a fulgerului cu care este dispusă să ne laude.

Personal, nu prea am încredere în cei care laudă, în cei care încearcă să scoată în evidenţă anumite aspecte pozitive. Trebuie maximă precauţie.

Citește și: Pensionarii mai au de așteptat! Decizia va fi luată abia luna viitoare

În Filocalie, părinţii ne spun că «cel care te laudă cel mai mult, să te pregăteşti că te va trăda cel mai uşor».

Evanghelia ne spune că Hristos a intrat smerit în Ierusalim.

Nu stim dacă era trist sau nu, însă putem intui că era absent de la această minciună a celor care Îl primeau şi Îl lăudau. Singurii care L-au primit cu inimă curată, cu sufletele neprihănite, au fost copilaşii.

Citește și: USR, atac la Curtea Constituțională și la Guvernul Orban!

Nu am auzit ca un copil să fie capabil de trădare. Cei mici nu operează cu asemenea noţiuni. Ei nu ştiu ce înseamnă trădarea. Dacă devoalează ceva, o fac din neştiinţă. Starea de inocenţă, de nevinovăţie este incompatibilă cu a fi trădător.

Dacă ne asumăm şi noi starea de inocenţă, de nevinovăţie şi de sinceritate, putem să fim păziţi, putem să ne sustragem de la ceea ce este atât de caracteristic firii umane, anume trădarea, pe toate palierele vieţii noastre”.

Citește și: USR, atac la Curtea Constituțională și la Guvernul Orban! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.