Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episod jenant pentru armata britanică: testarea rachetelor nucleare Trident de pe submarin a fost un fiasco

express.co.uk
trident

Testul de lansare a unei rachete Trident de pe un submarin al Marii Britanii a eşuat, pentru a doua oară consecutiv, anunţă BBC, conform News.ro.

Testul eșuat a fost efectuat în largul coastei de est a Statelor Unite. Sistemele de propulsie ale rachetei au cedat şi aceasta a aterizat în mare, în apropierea locului de lansare, potrivit The Sun, care a relatat primul această defecţiune. Rachetele Trident transportă focoasele nucleare ale Marii Britanii - arma de ultimă instanţă.

Atât secretarul Apărării, Grant Shapps, cât şi şeful Marinei Militare se aflau la bordul HMS Vanguard atunci când aceasta a tras racheta de test neînarmată în largul coastei de est a Americii. Aceasta ar fi trebuit să zboare câteva mii de kilometri înainte de a ateriza inofensiv în Atlantic, între Brazilia şi Africa de Vest. În schimb, racheta a căzut în ocean în apropierea locului de unde a fost lansată.

Reacții

Într-o declaraţie, Ministerul Apărării a recunoscut că a avut loc o anomalie la cea mai recentă lansare, dar a mai susţinut că HMS Vanguard şi echipajul său s-au dovedit "pe deplin capabili" în operaţiunile lor, iar testul a "reafirmat eficacitatea descurajării nucleare a Regatului Unit".

Acest lucru este extrem de jenant atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru producătorul american al rachetelor Trident. Testele britanice ale rachetelor Trident sunt rare, nu în ultimul rând din cauza costurilor. Preţul fiecărei rachete este de aproximativ 17 milioane de lire sterline.

Precedentul test efectuat de pe un submarin britanic în 2016 s-a soldat, de asemenea, cu un eşec, când racheta a deviat de la curs. La vremea respectivă, Sunday Times a relatat că tirul de testare a fost lansat de la HMS Vengeance, în largul coastei Floridei.

Documentul a precizat că racheta Trident II D5 trebuia să fie lansată la 9.012 km (5.600 mile) către o ţintă maritimă din largul coastei de vest a Africii, dar a virat spre SUA. Cauza care a dus la această defecţiune rămâne strict secretă, a relatat ziarul, dar a citat o sursă navală de rang înalt care a declarat că racheta a suferit o defecţiune în zbor după ce a fost lansată din apă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.