Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Epurări la Moscova: Fost consilier al lui Putin, 'eminența cenușie' a politicii Rusiei față de Ucraina, ar fi fost arestat

putin Vladislav Surkov

Ilya Ponomariov, fost deputat în parlamentul rus și un cunoscut activist al opoziției, a anunțat luni că Vladislav Surkov, fost consilier al președintelui Vladimir Putin, a fost arestat în Rusia. Politicianul a fost considerat unul dintre strategii politicii Rusiei față de Ucraina.

„Surkov se află în arest la domiciliu. Cazul se referă la o deturnare de fonduri în Donbas, comisă încă din 2014”, a declarat Ilya Ponomariow într-o postare pe Facebook.

Opozantul a făcut referire la surse proprii din cadrul serviciilor secrete rusești. El a reamintit că Putin l-a demis pe Surkov din funcția de consilier în februarie 2020, dar „Surkov încă cunoaște ca nimeni altul situația reală din pseudo-republicile separatiste din Donbas și are contacte extinse acolo. El este, de asemenea, apropiat de veteranii ruși din Donbas”.

Postarea lui Ponomariov a fost preluată de presa ucraineană, nu există informații despre aceasta în agențiile rusești. Opozantul a remarcat că „așteaptă confirmarea sau infirmarea oficială a rapoartelor privind arestarea lui Surkov”.

Surkov a fost considerat unul dintre strategii politicii Rusiei față de Ucraina și, timp de mulți ani, a fost considerat și eminența cenușie a Kremlinului. În perioada 2011-2013, Surkov a fost viceprim-ministru în guvernul Rusiei. După ce a părăsit această funcție, a devenit consilierul președintelui în ceea ce privește cooperarea cu Abhazia și Osetia de Sud - regiuni separatiste din Georgia susținute de Rusia. De asemenea, a fost responsabil pentru cooperarea cu statele din Comunitatea Statelor Independente post-sovietice, inclusiv pentru politica față de Ucraina.

După izbucnirea conflictului armat din Donbas în 2014, Surkov a reprezentat partea rusă în calitate de trimis al Kremlinului în discuțiile pentru reglementarea situației.

Portalul ucrainean censor.net a reamintit că, potrivit lui Surkov, Ucraina contemporană „nu există”, dar există „ucrainitatea”, care este o „tulburare mentală”. Fostul consilier al lui Putin, scrie cenzor.net, a mai afirmat că „singura modalitate de a susține cooperarea dintre Ucraina și Rusia este de a forța relațiile frățești”.

Ilya Ponomariov este unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ruși. El a fost unul dintre liderii protestelor antiguvernamentale din Rusia în 2011-2012. De asemenea, a fost singurul deputat din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) care a votat împotriva anexării Crimeei ucrainene în 2014.

Arestarea lui Surkov este pusă pe seama unor lupte între serviciile secrete ruse. Potrivit jurnalistului Hristo Grozev, de la Bellingcat, circa 150 de ofiţeri FSB, succesorul KGB, au fost concediaţi sau arestaţi recent. Printre ei figurează şi generalul-colonel Serghei Beseda, şef al departamentului extern.

Putin, fost agent KGB şi şef al FSB, ar fi dispus epurări în departamentul extern al FSB întrucât ar fi primit informaţii eronate în legătură cu situaţia din Ucraina.

„Serghei Beseda, şeful Serviciului, şi adjunctul său Boluh, au fost plasaţi în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, scrie şi jurnalistul de investigaţii Andrei Soldatov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.