Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Era 'Big Brother' intră în linie dreaptă: STS monitorizează direct sistemul e-Factura

presentdangerchina.org
supraveghere control localizare

Era 'Big Brother' intră în linie dreaptă: STS monitorizează direct sistemul e-Factura

Implementarea tehnologiei open source la nivelul bazelor de date pentru realizarea modulul e-Factura a redus costurile cu 16 milioane de euro, a declarat, sâmbătă, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel Sorin Bălan. De asemenea, instituţia monitorizează permanent la nivelul serviciilor şi la nivelul bazelor de date, având permanent mecanisme de alertare astfel încât să poată interveni şi să facă optimizări, a mai spus acesta.

"S-a lucrat astfel încât să se reducă costurile de implementare cât mai mult. În acest sens, la nivelul bazelor de date a fost implementată tehnologie open source, care a redus foarte mult costurile. Ca şi ordin de mărime vă spun că dacă ar fi fost folosite alte tipuri de baze de date proprietare, costurile afişate de către furnizori la nivelul licenţelor şi suportului asigurat pe o perioadă de 5 ani ar fi depăşit 16 milioane de euro.

Prin implementarea acestor soluţii, tehnologia open source, au fost reduse la nivelul Ministerului Finanţelor aceste cheltuieli", a spus Ionel Sorin Bălan, într-o conferinţă de presă, inforemază Agerpres.

El a menţionat că au fost furnizate testele de performanţă, iar testele de securitate la nivelul modelelor au fost implementate şi puse în producţie.

Monitorizarea sistemului

De asemenea, instituţia monitorizează permanent la nivelul serviciilor şi la nivelul bazelor de date, având permanent mecanisme de alertare astfel încât să poată interveni şi să facă optimizări.

"Sistemul este construit pe două noduri. Aceste noduri funcţionează în centre de date diferite asigurând astfel mecanismul de bioredundanţă. Unul dintre noduri este găzduit în infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţie Ministerului de Finanţe prin Centru de Naţional de Informaţii Financiare resurse de procesare, de stocare şi de comunicaţii astfel încât sistemul care permitea tranzacţionarea facturilor în regim business to government să poată asigura tranzacţii la un nivel de performanţă sporită astfel încât să poată să acomodeze şi tranzacţionarea facturilor business to business", a mai spus Ionel Sorin Bălan.

Vezi și: Marcel Boloș bate cu pumnul în masă: De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale

Context

Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de către o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/ instituţia care trebuie să plătească acele facturi, devine obligatoriu de la 1 ianuarie pentru majoritatea firmelor din România (cu câteva excepţii).

În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi amenzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.