Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Era Dragnea – model de reforma politica/ OPINIE

dragnea

Am ajuns în anul 2015 și vorbim, în continuare, de reforma partidelor politice. Au trecut 26 de ani de la Revoluție dar principala temă, înaintea fiecărui congres, fie că e vorba de PNL sau PSD, este schimbarea.

Interesant este că vorbind atât de mult despre schimbare, încât am uitat esențialul, adică să facem cu adevărat o schimbare, dar trebuie menționat este vorba de o schimbare de fond, nu despre schimbarea funcțiilor sau schimbare între partidele de la guvernare. Schimbarea clamată de un sfert de secol se referă la partide curate, partide deschise la dialog pentru binele comun și politicieni care înțeleg climatul social și luptă să fie mai bine, nu își bat joc proprii alegători.

În acest context, Liviu Dragnea, noul președinte al PSD anunță schimbarea în Partidul Social Democrat. Este evident că ne face să zâmbim, prima întrebare fiind: Iar schimbare? Da, suntem atât de sătui de vorbe. Am auzit de schimbarea propusă de Năstase, Geoană și Ponta în PSD și încă nu o vedem, în ceea ce privește dreapta, am așteptat schimbarea de la Constantinescu, Băsescu, Antonescu și am ajuns la crunta dezămăgire numită Gorghiu – Blaga și încă așteptăm să schimbe ceva.

Liviu Dragnea vorbește si el de schimbare dar ne duce, la următorul nivel. Apare astfel prima decizie a unu partid din România care gestionează rațional accesul la funcțiile superioare. Un vicepreședinte nu poate fi și președinte de filială județeană, ceea ce îngrădește mult spațiul de manevră al așa numitului ”baron local” care, în această situație, trebuie să aleagă între puterea de la centru sau cea din teritoriu. Această decizie este prima măsură serioasă de schimbare a paradigmei politice românești. Toate partidele din România sunt  captive, într-o oarecare măsură, ale baronilor locali, iar Dragnea, considerat până nu demult ”Baronul de Teleorman”  impune, de fapt, debaronizare în PSD.

Liberalii vorbesc de baronii locali ai PSD uitându-i însă pe Videanu, Falcă sau Flutur. În actualul context, poziția PNL este cu atât mai blamabilă cu cât Iohannis și Gorghiu fac parte din noua clasă de politicieni, dar folosesc aceleași trucuri vechi: baronii vostri sunt răi, ai nostrii sunt buni. Să sperăm că PNL va putea trece peste orgoliu și vor putea aplica, măcar în parte, măsurile, cei drept puține, aplicate de Dragnea în PSD.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.