Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eradicarea SIDA este posibilă, afirmă laureata cu Nobel Françoise Barré-Sinoussi / Peste 38 de milioane de persoane trăiesc cu HIV la nivel mondial

HIV SIDA

În contextul în care un weekend de mobilizare şi strângeri de fonduri va începe vineri în Franţa în beneficiul Sidaction, preşedinta acestei asociaţii, medicul virusolog Françoise Barré-Sinoussi, laureata premiului Nobel pentru medicină pe anul 2008, consideră că eradicarea SIDA este posibilă, cu condiţia unei ameliorări a accesului la serviciile de depistare şi la tratamente, informează AFP.

Întrebată de jurnalişti dacă, la 40 de ani după descoperirea HIV (virusul care provoacă SIDA), deşi progresele sunt imense, pot fi obţinute realizări medicale suplimentare, celebra specialistă franceză în virusologie a răspuns afirmativ, potrivit Agerpres.

"Bineînţeles, pentru că există puţin peste 38 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV la nivel mondial şi încă, în fiecare an, peste 650.000 de decese cauzate de SIDA. Asta înseamnă că nu am eradicat încă boala, deşi ar trebui să reuşim acest lucru, pentru că ştim deja că, datorită tratamentelor actuale, oamenii (infectaţi cu HIV - n.red.) nu mai dezvoltă boala. Dacă reuşim să tratăm 100% dintre persoanele infectate, ele nu vor mai dezvolta SIDA", a declarat Françoise Barré-Sinoussi.

Ea a deplâns însă faptul că un sfert dintre oamenii care trăiesc în prezent cu HIV în continuare nu au acces la tratamente din diverse motive, inclusiv din cauza faptului că acţiunile de depistare sunt insuficiente.

"Trebuie să continuăm să dezvoltăm accesul la tratamente şi la îngrijiri medicale şi să ameliorăm depistarea. În 2021, în Franţa, 30% dintre persoanele care au descoperit că erau seropozitive se aflau într-un stadiu avansat al infectării. Or, cu cât pacientul este tratat mai devreme, cu atât speranţa sa de viaţă devine aceeaşi cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV şi îi contaminează mai puţin pe ceilalţi. În mod vizibil, mesajele de prevenţie nu au funcţionat foarte bine", a spus specialista franceză.

Ea consideră totodată că stigmatizarea şi discriminarea rămân prezente în societate şi pot constitui veritabile frâne în calea campaniilor de depistare.

"Criza COVID-19 a provocat, de asemenea, o oprire a acestor activităţi, care au scăzut în 2020 cu 14% în raport cu 2019 şi care au crescut cu doar 8% în 2021", a precizat Françoise Barré-Sinoussi.

Întrebată dacă mai multe cazuri de "vindecare" de HIV, raportate în ultimii ani la câţiva pacienţi după un transplant de măduvă osoasă pentru tratarea unor tumori, ar putea fi considerate o rază de speranţă pentru eradicarea SIDA, cercetătoarea franceză a oferit din nou un răspuns afirmativ.

"Acestea sunt realizări importante pentru cercetarea medicală, pentru că, graţie acestor cazuri, putem învăţa ce tipuri de tratamente trebuie să iniţiem pentru a ţine infecţia sub control", a declarat ea.

"Însă cu siguranţă nu le putem dezvolta pe scară largă. Sunt tratamente extrem de grele, propuse unor pacienţi care au dezvoltat cancere. A fost nevoie să se asocieze transplantului anumite tratamente imunosupresoare (care reduc acţiunea sistemului imunitar - n.red.)", a nuanţat cercetătoarea franceză.

Ea a vorbit şi despre cazul unor pacienţi care au fost numiţi "controlori de HIV".

"Putem totuşi să învăţăm multe lucruri de la aceşti pacienţi. Din acest motiv, cercetarea medicală se concentrează pe aceste cazuri, precum şi pe pacienţii 'controlori de HIV': rarele persoane seropozitive care au fost tratate extrem de devreme după infectare şi care reuşesc să menţină sarcina virală la un nivel suficient de scăzut pentru a se putea lipsi de tratament. Tot ceea ce reuşim să înţelegem din aceste cazuri reprezintă ceva extrem de important pentru definirea noilor strategii terapeutice. Nu vom putea eradica HIV în cazul lor, pentru că virusul rămâne prezent în organism, inclusiv sub tratament. Însă una dintre marile priorităţi ale cercetării medicale este aceea de a avea, în curând, bolnavi care să poată să ia tratamentul pentru un anumit timp, să îl oprească şi, după oprirea tratamentului, virusul să rămână sub control", a explicat Françoise Barré-Sinoussi.

Specialista franceză a vorbit şi despre posibilitatea dezvoltării unui vaccin împotriva HIV/SIDA.

"Pentru moment, nu avem niciun vaccin-candidat care să îşi fi arătat eficacitatea. Însă asta nu înseamnă că cercetările medicale ce vizează acest subiect se vor opri. Există vaccinuri-candidate cu ARN mesager, aflate în etape de studiu în acest moment, dar nu ne aflăm în acelaşi context ca în cazul COVID-19: avem de-a face cu un virus mult mai complicat, care atacă celulele de apărare imunitară. Cercetările avansează, sunt doar puţin îngrijorată să văd că tot mai puţini tineri sunt interesaţi de cercetările despre HIV şi de ştiinţă, în general", a dezvăluit specialista franceză.

"În cazul SIDA, avem şansa de a dispune de tratamente, precum şi de o metodă de prevenţie, profilaxia-pre-expunere (PreP), care funcţionează foarte bine şi pe care trebuie să o dezvoltăm în aşteptarea vaccinurilor din viitor", a concluzionat Françoise Barré-Sinoussi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.