Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdoğan ascultă sfatul lui Putin - Pregătește o întâlnire cu Bashar al-Assad și normalizarea relațiilor cu Siria

Pinterest
Erdogan Assad

După întâlnirea președintelui Erdoğan cu președintele egiptean Sisi în Qatar, unde cei doi au participat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale, a apărut în prim-plan posibilitatea întâlnirii cu președintele sirian Assad.

Președintele Erdoğan a anunțat că se desfășoară discuții cu Siria la nivel de servicii de informații iar la întrebarea "Vă veți întâlni cu Assad?" a răspuns "Când va veni momentul potrivit, am putea să decidem o întâlnire cu președintele Siriei", relateaza Hurriyet citat de Rador.

După întâlnirea cu Sisi, privirile s-au întors spre o posibilă întâlnire Erdoğan-Assad. Va avea loc această întâlnire? După declarațiile lui Erdoğan nu mai este exclusă o întâlnire cu Assad ci, dimpotrivă, se spune că este "o chestiune de timp". Întâlnirea Erdoğan-Assad va avea loc înainte de alegerile din 2023 sau va fi lăsată după alegeri? Se pare că întâlnirea ar putea avea loc înaintea alegerilor.

Diplomație la nivelul serviciilor de informații

După Sisi, o întâlnire cu Assad este văzută ca o problemă de concept. O asemenea întâlnire, într-un spațiu geografic precum Orientul Mijlociu în care se propagă crizele, este un concept care care se bucură de succes și este prezentat ca o diplomație a serviciilor de informații. Președintele Erdoğan s-a întâlnit cu Mohammad bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, cu care relațiile au fost tensionate o perioadă, și cu prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Zayed. Apoi Erdoğan a strâns mâna cu Sisi în cursul vizitei în Qatar, găzduită de emirul Sheikh Temim. Este de așteptat ca pentru întâlnirea lui Erdoğan cu Assad, gazdă să fie președintele Rusiei, Putin.

Este vremea să profităm de ce am câștigat

1. Principala particularitate a politicii interne și externe a președintelui Erdoğan este că se axează pe soluții.

2. Nu este de mirare că Erdoğan a luat decizii orientate spre soluții pentru a nu se croniciza problemele cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt, pentru a nu fi create noi probleme și pentru ca țări terțe precum SUA sau Grecia să nu manipuleze Turcia.

Baza întâlnirii cu Assad

3. Deși opoziția, care se simte neputincioasă, interpretează acest lucru ca pe o întoarcere la 180 de grade, demersurile lui Erdoğan sunt considerate un efort pentru valorificarea câștigurilor noastre politice externe și de a atinge un statu-quo.

4. Erdoğan a demarat un proces pentru ca problema siriană să nu se transforme în cangrenă, să nu genereze mai multe costuri, pentru a nu putea fi înființat un stat terorist la granițele noastre și pentru ca forțele străine să nu devină un punct vulnerabil.

5. Putin a recomandat stabilirea unei relații directe cu regimul sirian pentru soluționarea problemelor dintre cele două țări.

Strategia de ansamblu

6. Tema întâlnirii cu Assad este considerată o parte a unui concept. După repararea relațiilor cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt, țări cu care legăturile au fost deteriorate într-o perioadă, se vorbește că în spate ar fi "Marea Strategie". Aceasta necesită gestionarea zonelor gri, eliminarea problemelor care ar putea genera crize și corectarea relațiilor problematice. Iar cel mai important instrument al "Marii Strategii" este diplomația serviciilor de informații și de culise.

7. Rezultate pozitive ale acestei strategii au fost obținute în relațiile cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt. Acum a venit rândul îndreptării relațiilor cu Siria.

Diplomația liderilor

8. Erdoğan este un lider care folosește în mod eficient politica de culise în problemele internaționale. Erdoğan o numește diplomația liderilor. Când a ajuns la putere a mediat între Israel și Palestina și în problema îmbogățirii uraniului, între Iran și ONU. În războiul din Ucraina a mediat în mod eficient în privința coridorului pentru cereale și a schimbului de prizonieri.

Procesul din Siria

9. De ce am vorbit despre toate acestea? Pentru că acolo se găsește răspunsul la întrebările "Ce se va întâmpla cu Siria?" și "Erdoğan se va întâlni cu Assad?".

10. Da, după cum a spus-o chiar Erdoğan, se va întâlni cu Assad. Pentru asta lucrează la maturizarea condițiilor. Cum se va întâmpla acest lucru? La fel cum s-a întâmplat cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt. Iar Siria este numită a patra verigă a acestui concept. După maturizarea relațiilor cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite prin politica de culise, a venit rândul ca președinții să își strângă mâna.

Putin va fi gazdă

11. Erdoğan s-a întâlnit cu președintele egiptean Sisi în Qatar, unde cei doi au participat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale. Întâlnirea a fost găzduită de emirul Qatarului, Sheikh Temim. Este de așteptat ca Erdoğan să se întâlnească cu președintele sirian Assad la o reuniune în străinătate. Se vorbește că președintele rus Putin ar vrea să găzduiască întâlnirea dintre Erdoğan și Assad.

12. Este de așteptat ca întâlnirea dintre Erdoğan și Assad să aibă loc înaintea alegerilor din 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.