Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul mesaj al lui Erdogan după închiderea urnelor în finala prezidenţială din Turcia

Nikei Asia
Erdogan alegeri

Turul doi al alegerile prezidenţiale din Turcia s-a încheiat duminică la ora locală 17:00, fiind aşteptate curând primele rezultate ale scrutinului în care preşedintele în funcţie Recep Tayyip Erdogan este favorit în faţa contracandidatului său Kemal Kiliçdaroglu, transmit agenţiile internaţionale de presă, conform Agerpres.

"Acum este momentul să protejăm voinţa naţiuni noastre (...) până în ultimul moment", a scris pe Twitter preşedintele în exerciţiu imediat după închiderea urnelor.

"Îndemnăm pe toată lumea la calm înaintea numărării voturilor", a declarat la rândul său un observator din tabăra lui Kiliçdaroglu.

În pofida unor sondaje care-l dădeau învins sigur, Erdogan, politician islamist-conservator, a fost foarte aproape să câştige alegerile încă din primul tur, obţinând 49,5%, faţă de 45% pentru Kiliçdaroglu, un social-democrat pro-occidental.

Viziuni diferite

Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării au fost propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia (diaspora a votat deja) chemaţi să voteze.

Stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, islamo-conservator, 69 de ani, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost funcţionat de 74 de ani.

Victoria lui Erdogan ar consolida conducerea unui lider care a transformat Turcia, modificând statul secular fondat în urmă cu 100 de ani pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare, întărindu-şi în acelaşi timp puterea, într-o direcţie despre care criticii spun că este un marş spre autocraţie.

Votul de duminică este văzut ca unul dintre cele mai importante de la crearea statului turc modern în urmă cu 100 de ani, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă de a-l îndepărta pe Erdogan şi de a schimba multe dintre măsurile sale cu efecte pe termen lung asupra Turciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.