Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan amenință Siria - Dacă soldații lui Bashar al-Assad nu se retrag va recurge la forță

sputnik
Erdogan

Preşedintele Erdogan a somat miercuri regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad să-şi retragă trupele de lângă posturile de observaţie construite de Turcia în nord-vestul Siriei, ameninţând că în caz contrar va recurge la forţă, informează AFP potrivit Agerpres.

"Două dintre cele 12 posturi de observaţie ale noastre se află în spatele liniilor regimului (Bashar al-Assad). Sperăm că regimul se va retrage dincolo de posturile noastre de observaţie înainte de sfârşitul lunii februarie. Dacă regimul nu se va retrage, Turcia va fi obligată să-l determine să facă acest lucru", a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Şeful statului turc a spus că a transmis acest mesaj în timpul unei convorbiri telefonice avute marţi cu omologul său rus Vladimir Putin, a cărui ţară susţine militar regimul sirian.

Aceste declaraţii intervin la două zile după lupte de o violenţă neobişnuită între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), care s-au soldat cu peste 20 de morţi.

În noaptea de duminică spre luni, tiruri de artilerie ale regimului s-au soldat cu opt morţi de partea turcă. Ankara a răspuns bombardând poziţii siriene şi omorând cel puţin 13 persoane.

Miercuri, Erdogan a calificat atacul regimului sirian împotriva forţelor turce drept "punct de cotitură" în conflictul din Siria. "Vom riposta fără niciun avertisment la orice nou atac împotriva militarilor noştri sau împotriva combatanţilor (insurgenţi sirieni) cu care cooperăm", a atenţionat preşedintele turc.

Turcia, care susţine unele grupări insurgente siriene, a semnat cu Rusia mai multe acorduri menite să pună capăt confruntărilor armate în provincia Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în nord-vestul Siriei. Tocmai în cadrul acestor acorduri Ankara a construit posturile de observaţie din provincia Idlib la care a făcut referire Erdogan miercuri.

În pofida acestor acorduri, regimul sirian, cu susţinerea aviaţiei ruse, şi-a întărit în ultimele săptămâni ofensiva asupra acestei provincii ce se învecinează cu Turcia, mergând în timpul avansării sale până la încercuirea unor posturi turce.

Potrivit ONU, luptele din nord-vestul Siriei s-au soldat în ultimele două luni cu o jumătate de milion de strămutaţi, care s-au îndreptat majoritatea spre frontiera turcă. Această situaţie îngrijorează Turcia, unde mai mult de 3,6 milioane de sirieni şi-au găsit deja refugiul începând din 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.