Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan le cere kurzilor irakieni să coboare steagul kurd ridicat la Kirkuk

Time
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut marţi kurzilor irakieni să coboare steagul kurd ridicat în oraşul Kirkuk din nordul Irakului, avertizând că în caz contrar ar deteriora relaţiile cu Turcia, informează Reuters şi AFP. "Nu suntem de acord cu pretenţia că 'Kirkuk este doar pentru kurzi'. Kirkuk este pentru turkmeni, arabi şi kurzi, dacă ei sunt acolo. Nu cereţi ceva doar pentru voi, pentru că preţul va fi ridicat. Veţi afecta dialogul cu Turcia", a declarat Erdogan. "Daţi jos acel steag imediat", a cerut el la un miting în provincia Zonguldak de la Marea Neagră.

Kurzii revendică de mult timp Kirkuk şi rezervele sale uriaşe de petrol. Ei consideră oraşul, situat în afara regiunii lor semiautonome din nordul Irakului, drept capitala lor istorică. Turcia se teme că victoriile obţinute de unele grupuri kurde în Irak şi Siria ar putea alimenta ambiţiile separatiste kurde în interiorul Turciei.

Provincia Kirkuk, bogată în petrol, face obiectul unei vechi dispute între guvernul federal de la Bagdad şi autorităţile regiunii autonome Kurdistan (KRG). Consiliul provincial din Kirkuk a aprobat marţea trecută cu o majoritate plasarea steagului kurd pe clădirile guvernamentale din oraş, cu ajutorul celor 25 de voturi ale consilierilor kurzi, în timp ce cei 16 consilieri arabi şi turkmeni nu au participat la vot.

Guvernul turc şi liderul kurd irakian Massoud Barzani întreţin relaţii bune, dar Ankara se opune trecerii oraşului Kirkuk sub pavilion kurd, pe motiv că mulţi turkmeni, apropiaţi etnic de turci, trăiesc în această provincie. Luptătorii kurzi peshmerga controlează oraşul Kirkuk de la retragerea în grabă a forţelor Bagdadului în 2014, în faţa înaintării grupării Stat Islamic (SI), conform Agerpres. Kurdistanul s-a constituit în regiune autonomă în virtutea Constituţiei irakiene din 2005, iar liderul său Massoud Barzani pledează pentru organizarea unui referendum de autodeterminare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.