Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan, mișcare politică interesantă

© Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să discute luni despre consecinţele loviturii de stat eşuate la 15 iulie cu lideri ai partidelor de opoziţie, care au manifestat în masă duminică în sprijinul democraţiei şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de riposta puterii la puciul eşuat, relatează France Presse.

Citește și: LOVITURĂ pentru Traian Băsescu: A fost TRIMIS ÎN JUDECATĂ

Citește și: Traian Băsescu a EXPLODAT la România TV: Anunț FĂRĂ PRECEDENT al fostului președinte

În momentul în care începea o manifestaţie la apelul principalului partid de opoziţie, organizaţia neguvernamentală Amnesty International afirma că a adunat "probe credibile" atestând torturi şi chiar violuri asupra persoanelor deţinute în Turcia după tentativa de lovitură de stat ratată. 

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat şi laic) a chemat la această manifestaţie, chiar dacă se raliase Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator al lui Erdogan), ai cărui susţinători ies în stradă cu zecile de mii în fiecare seară după puciul eşuat. 

Dar Piaţa Taksim, din Istanbul, era dominată duminică de portretele lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele Republicii şi personalitate tutelară a militanţilor CHP. 

"Noi apărăm Republica şi democraţia!", "Nu loviturii de stat, da democraţiei!", se putea citi pe pancarte. 

Dincolo de respingerea loviturii de stat, mulţi turci şi-au exprimat duminică îngrijorarea după instaurarea stării de urgenţă, precum şi opoziţia lor faţă de preşedintele Erdogan. 

Luni, preşedintele turc şi premierul său, Binali Yildirim, urmează să aibă o întâlnire cu Kemal Kiliçdaroglu, liderul CHP, precum şi cu Devlet Bahceli, preşedintele Partidului Acţiunea Naţionalistă (MHP) pentru a discuta cu privire la tentativa de lovitură de stat şi consecinţele acesteia. 

Manifestaţia de duminică a intervenit la opt zile după puciul eşuat, care s-a soldat cu cel puţin 270 de morţi şi a declanşat epurări în masă în armată, justiţie, învăţământ şi mass-media de către o putere turcă, total luată prin surprindere, comentează AFP. Este pentru prima oară când puterea şi opoziţia fac apel împreună la populaţie după puciul ratat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.