Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan mută în Mediterana. Turcia își întărește prezența militară în Ciprul de Nord

iBalkan.net
cipru

Turcia îşi va consolida prezenţa militară în nordul Ciprului după ce Statele Unite au ridicat restricţiile comerciale din domeniul apărării pentru Cipru, a declarat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters.

Într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Turk, preşedintele Erdogan a spus că ridicarea restricţiilor este "inexplicabilă în ceea ce priveşte conţinutul şi calendarul".

La începutul acestei luni, Departamentul de Stat a anunţat că secretarul de stat Antony Blinken a ridicat restricţiile comerciale în domeniul apărării pentru Cipru pentru anul fiscal 2023.

"Statele Unite, care ignoră şi chiar încurajează paşii duo-ului greco-cipriot care ameninţă pacea şi stabilitatea în Mediterana de est, vor contribui la o cursă a înarmării pe insulă cu această măsură", a afirmat preşedintele Erdogan.

"Să rămânem pe margine? Nu putem", a spus el, adăugând că Turcia are deja 40.000 de soldaţi pe insulă şi îşi va consolida prezenţa militară cu arme terestre, navale, aeriene, muniţie şi vehicule.

"Toţi trebuie să ştie că această măsură recentă nu va rămâne fără răspuns şi că vor fi luate toate măsurile de precauţie pentru securitatea turcilor ciprioţi", a spus Erdogan.

Insula Cipru a fost divizată în urma unei invazii turce în 1974, declanşată de o lovitură de stat de scurtă durată, inspirată de greci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.