Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan face anunțul care schimbă configurația NATO: 'Alianța devine și mai puternică!'

alephnews.ro
Recep Erdogan

Turcia a decis să înceapă procesul de ratificare a aderării Finlandei la NATO, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, într-o conferință de presă la Ankara.

"Am decis să începem procesul de ratificare parlamentară a Protocolului de aderare a Finlandei la NATO", a declarat Erdoğan, relatează CNN.

Alianța se„ fortifică”

Finlanda - împreună cu Suedia - și-au anunțat ambele intenția de a adera la NATO în luna mai, după ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat o schimbare bruscă a atitudinilor față de aderarea la bloc.

Erdogan a declarat că el crede că NATO "va deveni și mai puternică prin aderarea Finlandei" și "va juca un rol mai eficient în menținerea securității și stabilității globale". "Odată cu finalizarea procesului de ratificare, relațiile noastre cu Finlanda vor fi fortificate pe baza Alianței NATO", a spus el.

Președintele turc a explicat că partea finlandeză și-a îndeplinit partea sa din acorduri și, prin urmare, nu vede niciun motiv pentru a amâna și mai mult procesul de ratificare.

Erdoğan a adăugat că speră la ratificarea cererii Finlandei în parlament înainte de alegerile din Turcia, programate pentru 14 mai.

Cazul Suediei

Întrebat de un jurnalist despre cererea Suediei de a adera la NATO și ratificarea acesteia de către Ankara, președintele turc a spus că Stockholmul nu și-a îndeplinit toate obligațiile și, prin urmare, Ankara ia în considerare aplicarea sa separat de cea finlandeză.

"Premierul Suediei este o persoană frumoasă. Dar nu acest lucru este important pentru noi, ci rezultatele luptei împotriva terorismului", a adăugat Erdoğan. El a explicat că, în acest domeniu, Suedia nu a îndeplinit încă ceea ce a solicitat Ankara și, prin urmare, în acest moment cererea suedeză nu poate fi ratificată.

Potrivit lui Erdoğan, aderarea Finlandei va consolida Alianța Nord-Atlantică. "NATO va juca un rol în menținerea securității globale, devenind mai puternică datorită aderării Finlandei", a afirmat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.