Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan: 'Turcia este gata să ajute la livrarea gazelor naturale către Ungaria' / Ce spune despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei

cnbc.com
erdogan

Ankara se așteaptă ca Budapesta să-și mențină sprijinul pentru avansarea parcursului agendei pozitive a relațiilor dintre Turcia și UE. Turcia a declarat miercuri că este pregătită să ajute Ungaria în livrarea gazelor naturale prin conducta trans-anatoliană de gaze naturale (TANAP), scrie aa.com.tr.

"Noi, (Turcia) împreună cu Azerbaidjanul, suntem pregătiți să oferim toate mijloacele de sprijin în livrarea gazelor naturale către Ungaria prin intermediul TANAP", a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan într-o conferință de presă comună cu omologul său maghiar Katalin Novak aflat în vizită la complexul prezidențial din capitala Ankara.

Salutând legăturile de lungă durată dintre cele două țări, Erdogan a declarat că "mâna de ajutor" pe care Ungaria a întins-o Turciei după două cutremure devastatoare din februarie a fost "exemplul solid" al acestor relații puternice.

Cutremurele cu magnitudinea de 7,7 și 7,6 grade au lovit 11 provincii turcești - Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa, pierzându-se peste 50.000 de vieți.

Peste 13,5 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de cutremure, precum și multe altele din nordul Siriei.

"Am discutat diferite aspecte ale relațiilor Turcia-Ungaria în cadrul reuniunilor pe care le-am avut astăzi", a adăugat el.

Relațiile comerciale, militare, economice și culturale au fost, de asemenea, pe ordinea de zi a întâlnirii dintre cei doi lideri, în timpul căreia au vizionat imagini de la cutremur, a menționat Erdogan.

De asemenea, ei și-au afirmat voința comună de a consolida în continuare legăturile bazate pe un parteneriat strategic consolidat, a declarat Erdogan, adăugând că cele două țări au convenit să organizeze o a șasea reuniune a Consiliului lor de Cooperare Strategică la nivel înalt în capitala ungară Budapesta, în decembrie.

"Vom sărbători anul 2024 ca an al culturii comune", a spus Erdogan, subliniind că relațiile economice și comerciale dintre Turcia și Ungaria au devenit din ce în ce mai puternice.

"Volumul nostru comercial a ajuns anul trecut la 3,5 miliarde de dolari. Am discutat despre măsurile care trebuie luate cu scopul de a ne atinge obiectivul comun de 6 miliarde de dolari", a spus Erdogan.

Erdogan a mai spus că el și Novak au subliniat importanța dezvoltării cooperării dintre cei doi aliați NATO în industria de apărare.

Președintele turc a mai spus că țara sa se așteaptă ca Ungaria "să-și continue din ce în ce mai mult sprijinul pentru realizarea de progrese în agenda pozitivă a relațiilor dintre Turcia și UE".

Despre război

Întrebat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, președintele Erdogan a declarat că Ankara vrea să aducă Moscova și Kievul să înceapă negocierile și "să pună capăt războiului cu pacea la masă".

La rândul său, președintele Novak a salutat rolul Turciei în inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și a cerut încetarea imediată a focului între Rusia și Ucraina.

Ea a mai menționat că Turcia este "indispensabilă pentru securitatea energetică a Ungariei" și a menționat că țara sa are nevoie de Curentul Turcesc.

Novak a reamintit, de asemenea, rolul Turciei în combaterea migrației ilegale, spunând că țara este "esențială" în prevenirea acesteia. Referitor la NATO, Novak a declarat că țara sa este în favoarea extinderii alianței și a cerut să se ia măsuri în această direcție.

Referindu-se la aprobarea recentă de către parlamentul ungar a ofertei Finlandei de a adera la NATO, Novak a declarat: "În Ungaria s-a luat o decizie pozitivă cu privire la aderarea Finlandei (alianța), iar problema aderării Suediei se află pe ordinea de zi, iar discuțiile sunt în curs de desfășurare în parlamentul ungar".

Abandonând deceniile de nealiniere militară, Finlanda și Suedia au solicitat în mod oficial aderarea la NATO în luna mai a anului trecut. Dar Turcia, un vechi membru NATO, a cerut celor două țări nordice să ia măsuri concrete împotriva unor grupări teroriste precum PKK și Organizația Teroristă Fetullah (FETO).

În iunie, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum cu Turcia pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Ankarei, iar diplomați și oficiali de rang înalt din cele trei țări au organizat diverse reuniuni de atunci pentru a discuta despre punerea în aplicare a acordului trilateral.

Suedia a adoptat o lege antiteroristă în noiembrie anul trecut, în speranța că Ankara va aproba candidatura Stockholmului de a adera la NATO. Noua lege, care va intra în vigoare la 1 iunie, va permite autorităților suedeze să urmărească penal persoanele care sprijină organizațiile teroriste.

Turcia a declarat la începutul acestei luni că va aproba procesul protocolului de aderare a Finlandei la NATO în parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.