Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan: Turcia şi Libia ar putea desfăşura activităţi de explorare comune în largul Ciprului

BILD
Recep Tayyip Erdogan

Turcia şi Libia ar putea desfăşura activităţi de explorare comune în largul Ciprului, într-o zonă cu importante zăcăminte gazeifere, a afirmat preşedintele tuc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat televiziunii publice TRT, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Erdogan a amintit, în interviul difuzat luni, de acordul de cooperare militară şi de securitate semnat la sfârşitul lunii trecute la Tripoli de ţara sa şi Libia, subliniind că acesta permite "extinderea la maximum a teritoriului asupra căruia" au autoritate cele două state. 

O astfel de iniţiativă ar irita însă Grecia, care a criticat acordul dintre Libia şi Turcia, apreciind că acesta încalcă "dreptul maritim internaţional şi frontierele maritime ale unor insule greceşti". Vineri, Grecia a anunţat expulzarea ambasadorului libian la Atena.

Citește și: Alertă în Cehia - Împuşcături la un spital din Ostrava

Preşedintele turc a menţionat în interviul citat că Turcia urmează să trimită o navă de foraj în Mediterana de est şi şi-ar putea extinde eforturile de explorare din Marea Neagră şi din apele internaţionale. 

În largul Ciprului operează deja mai multe nave turceşti care caută petrol şi gaz, subiect de tensiuni între Uniunea Europeană, în care acesta este membru, şi Turcia, care a ocupat nordul insulei. La începutul lui noiembrie, UE a avansat în demersurile vizând impunerea de sancţiuni Turciei pentru astfel de foraje ilegale, adoptând oficial un cadru juridic pentru sancţionarea persoanelor implicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.