Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan va discuta cu Joe Biden despre programul F-35

youtube
F-35 Lightning II

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că problemele legate de programul F-35 se vor afla în centrul discuţiilor pe care le va avea cu preşedintele american Joe Biden la Glasgow, în Scoţia, informează miercuri mass-media de stat turce, preluate de Reuters.

Turcia, ţară care producea şi cumpăra avioane de luptă americane F-35, a fost exclusă din program din cauza achiziţiei de sisteme de apărare ruseşti. Ankara consideră injustă excluderea ei din program şi cere să-i fie restituită suma de 1,4 miliarde de dolari pe care a investit-o în program.

Erdogan a spus că Washingtonul i-a oferit Ankarei un pachet de avioane F-16 şi kit-uri de modernizare în schimbul acestei sume, însă SUA afirmă cu nu au oferit un astfel de plan financiar.

"Informaţia pe care am primit-o este aceea că există un plan de plăţi sau ceva de genul acesta", a declarat Erdogan pentru jurnalişti în timpul unui zbor din Azerbaidjan, potrivit agenţiei de presă turce Anadolu. "Dacă este adevărat sau nu, vom afla de la ei. Ar fi bine să discut aceasta cu Joe Biden, la cel mai înalt nivel. Dacă este adevărat, vom ajunge la un acord în această problemă", a spus Erdogan.

Vânzarea de avioane F-16 de către SUA ar trebui totuşi aprobată de Congresul american, în interiorul căruia ostilitatea faţă de Turcia este în creştere.

Luna trecută, Erdogan a declarat că Turcia are în continuare intenţia de a achiziţiona un al doilea lot de sisteme de apărare antirachetă S-400 ruseşti, ceea ce a dus la un nou avertisment din partea SUA privind riscurile unei deteriorări a relaţiilor lor bilaterale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.