Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan vrea retragerea cetăţeniei turce susţinătorilor PKK

pkk

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus marţi, pentru prima dată, retragerea cetăţeniei turce susţinătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), motivând că guvernul de la Ankara 'nu are nimic de discutat cu teroriştii', transmit AFP şi Reuters. 'Pentru a-i neutraliza, trebuie să luăm toate măsurile, inclusiv de a le retrage cetăţenia simpatizanţilor organizaţiei teroriste (PKK)', a declarat şeful statului turc, într-un discurs susţinut la Ankara în faţa unui grup de avocaţi.

'Aceşti oameni nu merită să fie concetăţenii noştri (...) Nu suntem obligaţi să ducem în spate pe cineva este implicat într-o trădare a statului şi a poporului său', a subliniat Erdogan. El şi-a reafirmat voinţa de a eradica PKK şi a respins orice posibilitate de reluare a dialogului cu acesta. 'Statul nostru nu are nimic de câştigat dacă vorbeşte cu teroriştii. Această istorie s-a încheiat', a insistat preşedintele turc. După mai mult de doi ani de încetare a focului, conflictul kurd a reizbucnit în vara trecută, punând capăt negocierilor de pace iniţiate în toamna lui 2012 de guvern cu PKK, pentru încetarea rebeliunii care s-a soldat cu 40.000 de morţi din 1984.

Luptele între forţele de securitate turce şi rebelii kurzi au provocate victime însemnate în ambele tabere, moartea a zeci de civili şi exodul altor zeci de mii în sud-estul cu majoritate kurdă al ţării. Un grup radical şi disident din PKK a comis, în lunile februarie şi martie, două atentate cu autovehicule-capcană, soldate cu mai mult de 60 de victime în capitala ţării, Ankara.

În ultimele luni, regimul preşedintelui Erdogan a întreprins numeroase arestări şi urmăriri în justiţie împotriva susţinătorilor cauzei kurde - avocaţi, intelectuali, jurnalişti sau aleşi -, consideraţi 'complici ai teroriştilor'. Măsurile au provocat numeroase critici, atât în Turcia, cât şi în afara ţării, preşedintele Erdogan fiind acuzat de derivă autoritară, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.