Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ernesto Cardenal, preot și important opozant a preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega, a murit la vârsta de 95 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Poetul şi preotul nicaraguan Ernesto Cardenal a decedat duminică la vârsta de 95 de ani, în Managua, în urma unor probleme cardiace şi renale, a anunţat o rudă apropiată, citată de Reuters.

Cardenal, critic fervent al preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega, a fost suspendat de Biserica Catolică timp de peste trei decenii din cauza activismului său politic.

''A murit astăzi. A plecat într-o pace absolută; nu a suferit'', a declarat pentru AFP Luz Marina Acosta, colaboratoarea sa de peste 40 de ani.

Preotul, internat de miercuri, a murit în urma unui stop cardiac. "A murit ca o mică pasăre, s-a stins puţin câte puţin", a precizat Acosta.

Preşedintele Daniel Ortega, care a fost tovarăşul său în sânul Frontului Sandinist de Eliberare Naţională (FSLN) în timpul Revoluţiei, a declarat trei zile de doliu naţional în Nicaragua.

Guvernul "se va alătura ceremoniilor de mulţumire şi rămas-bun dedicate acestui frate nicaraguan", a indicat Executivul într-o declaraţie.

Născut la 20 ianuarie 1925 la Granada, în apropierea capitalei Managua, Ernesto Cardenal a fost hirotonit preot trapist în 1965, după ce a studiat filosofia şi literatura în Statele Unite şi Mexic.

A fost una dintre principalele voci ale Teologiei Eliberării, o mişcare socială izvorâtă din Biserica Catolică, nuanţată de marxism şi dezvoltată în America Latină în anii 1970, notează AFP. A participat la Revoluţia Sandinistă care, în 1979, a avut ca rezultat căderea regimului autoritar al lui Anastasio Somoza.

În Memoriile sale, Cardenal a afirmat că viaţa sa a fost întotdeauna ''ghidată de Dumnezeu'', care i-a oferit inspiraţia de a deveni ''revoluţionar cu mult înainte de apariţia FSLN'' în 1961.

Devenit ministru al Culturii în primul guvern al FSLN, el a fost mustrat public de Ioan Paul al II-lea pe aeroportul Managua, în 1983, în timpul unei vizite oficiale. Papa polonez a refuzat binecuvântarea preotului-ministru, îngenuncheat în faţa lui şi, cu un deget ridicat imperios, i-a cerut ''să se împace întâi cu Biserica''.

Doi ani mai târziu, preotul nu şi-a părăsit funcţia politică, iar papa l-a suspendat ''a divinis''.

Suspendarea a fost ridicată de Papa Francisc în februarie 2019. Ernesto Cardenal a primit atunci euharistia din mâinile nunţiului apostolic, pe patul de spital unde era tratat pentru probleme renale.

Ernesto Cardenal l-a acuzat pe Daniel Ortega că a trădat idealurile revoluţionare pentru a rămâne la putere şi a părăsit FSLN în 1994.

De câteva ori s-a apropiat de Premiul Nobel pentru Literatură, fără a-l obţine însă. A fost autorul mai multor lucrări poetice, precum ''Hora Cero'' sau ''Oracion por Marilyn Monroe y otros poemas''. A fost tradus în aproximativ douăzeci de limbi. Cea mai cunoscută carte a sa rămâne ''El Evangelio de Solentiname'', scrisă în sânul unei celebre comunităţi creştine trapiste, pe care a fondat-o în 1966, la începutul carierei sale preoţeşti, în Insulele Solentiname.

În acest arhipelag, situat în mijlocul lacului Nicaragua (Cocibolca), preotul, a cărui beretă neagră de gherilă şi cămaşă de bumbac au devenit în Nicaragua sinonimul simplităţii, va fi incinerat şi îngropat sâmbătă, după înmormântarea de marţi, la Managua, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.