Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EROARE a Laurei Codruța Kovesi în timpul audierii de la CSM. România a fost condamnată la CEDO pe un dosar instrumentat de DNA

libertatea.ro
Laura Codruta Kovesi la CSM

Procurorul şef al DNA, Laura Kovesi, a declarat marţi, în cadrul şedinţei CSM, că nu există nicio condamnare la CEDO în dosare instrumentate de DNA după anul 2013 şi nu i se poate imputa acest motiv în propunerea MJ de revocare din funcţie. Cu toate acestea, există un caz în care statul român a fost condamnat într-un dosar la CEDO, totul pe un dosar instrumentat de DNA.

"Nu e nicio condamnare la CEDO în dosare instrumentate de DNA după anul 2013, ca atare nu mi se poate imputa, reţine acest motiv, total eronat din punctul meu de vedere. Dacă discutăm de condamnări pe care DNA sau PNA le are în dosare în 2001-2012, pot să vă spun că sunt 12 cauze penale şi s-au reţinut încălcare a trei articole, lipsa condiţiilor de detenţie, depăşirea duratei rezonabile a procedurilor sau în care soluţia din calea de atac se baza doar pe probe la instanţa de fond. Suma totală în aceste 12 dosare este de 42.000 euro. În niciuna nu s-a reţinut vreo încălcare a legii până în prezent din 2013. Nu cred că domnul ministru îşi poate întemeia o cerere pe o decizie a CEDO pentru că nu există", a spus Kovesi.

Elena Pendiuc, fiica fostului primar din Pitești, Tudor Pendiuc, a câștigat la CEDO, după ce a reclamat condițiile în care a fost ținută în arest.

Cu unanimitate, Curtea a constatat încălcarea art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (n.r. – Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante). Instanţa europeană i-a acordat Emei Pendiuc daune morale de 600 de euro, sumă ce va trebui achitată de statul român în termen de trei luni de la data deciziei.

Din comunicarea CEDO: ” În 29 septembrie 2014 reclamanta a fost chemată la Direcția Națională Anticorupție („DNA”) pentru a fi audiată în calitate de martor în ceea ce privește urmărirea penală începută împotriva tatălui ei inter alia pentru abuz în serviciu și luare de mită. Tatal ei a fost primar în Pitești și membru al celui mai mare partid politic care formează actualul Guvern român. Ședința de audiere a fost programată pentru 31 octombrie 2014. …. ”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.