Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroare gravă a autorităţilor din Cehia: Vameşii au reţinut un transport masiv de măşti şi ventilatoare trimise de China către Italia

rs.n1info.com
politie cehia

Aproximativ 680.000 de măşti şi ventilatoare, trimise de China Italiei pentru a o ajuta să îndiguiască epidemia noului coronavirus, au fost confiscate - printr-o eroare - de către vameşi din Cehia, în contextul în care peninsula a înregistrat sâmbătă un nou record de 800 de morţi în decurs de o zi, potrivit unei anchete a cotidianului italian La Repubblica. Cehia a recunoscut faptele duminică, transmite news.ro.

Cercetătorul ceh Lukas Lev Cervinka a fost primul avertizor de integritate care a avertizat ONG-uri.

Cehia şi-a recunoscut duminică eroarea şi a dat asigurări că nu cunoaşte, însă, provenienţa acestor măşti, confiscate de vameşii cehi.

Cehia se lăuda marţi că a reuşit să confişte măşti şi ventilatoare ”furate unor întreprinderi cehe de către infractori fără scrupule care voiau să le vândă cu tarife majorate pe piaţa internaţiomală”, povesteşte Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica.

Reuters scria miercuri că autorităţiel cehe au confiscat aproape 700.000 de măşti a căror proveninenţă era neclară.

Însă cercetătorul a trimis atunci forografii şi înregistrări video unor ONG-uri europene, pentru a scoate adevărul la lumină - la bordul camioanelor poliţiei de frontieră se aflau cutii ştampilate cu steagul italian şi chinez, cu înscrisuri în italiană şi mandarină care nu lăsau loc niciunei îndoieli. ”Ajutor umanitar chinez pentru Italia”.

Ministerul ceh al Sănătăţii a dezminţit, iniţial, informaţiile dezvăluite de avertizorul de integritate, după care majoritatea presei cehe a preluat ştirea şi a difuzat imaginile.

Ambasada Italiei la Praga a difuzat ulterior, la rândul său, versiunea cercetătorului, preluată de seriosul cotidian economic Hospodarské Noviny.

Guvernul ceh a sfârşit prin a recunoaşte adevărul, afirmând că materialul provenea dintr-o încărcătură a Crucii Roşii din provincia chineză Zhejiang destinată Italiei, însă fără să precizeze cum a ajuns încărcătura pe teritoriul ceh.

Ministerul ceh de Interne şi-a asumat vina pe Twiter.

”Ministerul de Interne şi-a exprimat regretul faţă de această neînţelegere şi este pecale să discute cu provincia Zhejiang pentru a rezolva problema”, se arată într-un comunicat semnat de către vicepremierul Jan Hamacek, totodată ministru de Interne.

Însă, dă asigurări cercetătorul Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica, din ”motive logistice”, expeditorul ar fi anunţat Ambasada Italiei faptul că lasă materialul sechestrat la dispoziţia autorităţilor cehe şi că proceda la experierea unei noi încărcături către Italia.

Pentru moment nu se ştie dacă marfa a fost deja distribuită serviciilor de sănătate cehe.

”Acesta nu este deloc un gest politic european, este o poveste foarte ruşinoasă”, mai acuză Lukas Lev Cervinka în cotidianul italian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.