Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupțiile solare prognozate pentru astăzi ar putea crea dificultăți semnificative în comunicațiile pe unde scurte

NASA
soare lumina nasa

Pentru luni este prognozată o activitate puternică a erupțiilor solare care ar putea interfera cu comunicațiile pe unde scurte, au declarat oamenii de știință ruși, după ce duminică au fost observate trei erupții pe Soare, anunță jpost.com.

Institutul Fedorov de Geofizică Aplicată din Moscova a declarat că sunt posibile erupții de clasă X, inclusiv erupții cu protoni, iar condițiile radio pe unde scurte se așteaptă să se deterioreze.

Erupțiile de clasă X sunt cele mai mari explozii din sistemele solare și pot crea furtuni de radiații de lungă durată. Erupțiile de protoni sunt o furtună de particule energetice solare, compuse în principal din protoni.

De ce se produc exploziile solare?

Erupțiile solare se produc atunci când câmpurile magnetice puternice din interiorul și din jurul soarelui se reconectează. Acestea pot afecta câmpul magnetic al Pământului, cu potențialul de a deteriora sateliții și echipamentele de comunicații, potrivit NASA.

În 2022, o furtună geomagnetică declanșată de o mare explozie de radiații solare a doborât 40 de sateliți SpaceX, proaspăt lansați la acea vreme.

Duminică au fost observate trei erupții solare, a precizat Institutul Fedorov, una dintre ele durând 14 minute, însoțită de întreruperi în comunicațiile radio.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.