Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Escala submarinului nuclear american la Busan 'poate cădea sub incidenţa condiţiilor de utilizare a armelor nucleare'

La Repubblica
K-329 Belgorod submarin nuclear

Coreea de Nord a afirmat joi că escala unui submarin american dotat cu arme nucleare în Coreea de Sud 'poate cădea sub incidenţa condiţiilor de utilizare a armelor nucleare', în vigoare în Coreea de Nord, transmite AFP, citând un comunicat oficial publicat de Phenian.

'Reamintesc armatei americane că vizibilitatea tot mai mare a desfăşurării submarinului nuclear strategic şi a altor mijloace strategice poate să cadă sub incidenţa condiţiilor de utilizare a armelor nucleare, aşa cum sunt ele specificate în legislaţia în vigoare în RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, n.red.) cu privire la politica forţei nucleare', a declarat ministrul apărării, Kang Sun Nam, într-un comunicat publicat de agenţia KCNA.

Relaţiile între cele două Corei se află la unul din nivelurile cele mai scăzute, diplomaţia fiind într-un punct mort şi liderul nord-coreean Kim Jong Un chemând la o accelerare a cursei armamentelor, inclusiv cu arme nucleare tactice, potrivit Agerpres.

Un responsabil al Casei Albe a anunţat marţi că un submarin nuclear american face escală într-un port sud-coreean pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

Preşedintele sud-corean Yoon Suk Yeol a vizitat miercuri submarinul de clasa Ohio în portul Busan, în sudul ţării.

Washingtonul desfăşurase ultima dată în 1981 unul dintre submarinele sale cu capacitate nucleară în Coreea de Sud.

'Forţele ostile au prezentat ameninţarea nucleară cea mai evidentă şi mai directă la adresa RPDC aducând un submarin nuclear strategic de clasa Ohio la baza de operaţiuni a portului Busan, ceea ce înseamnă că arme nucleare strategice au fost desfăşurate în Peninsula Coreea pentru prima dată după 40 de ani', a declarat Kang.

'Partea militară americană ar trebui să înţeleagă că armamentele sale nucleare au intrat în ape extrem de periculoase', a afirmat ministrul în comunicat.

Seulul şi Washingtonul şi-au intensificat cooperarea în materie de apărare ca răspuns la ameninţările Phenianului şi la tirurile repetate cu rachete, procedând la exerciţii militare comune cu avioane 'invizibile' şi mijloace strategice americane.

Marţi, Coreea de Sud şi SUA au avut la Seul prima reuniune a Grupului consultativ în domeniul nuclear (NCG), care vizează creşterea coordonării nucleare şi întărirea pregătirii militare contra Coreei de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.