Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EŞEC - Includerea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO a fost amânată

unesco

Includerea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, luni, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc în perioada 24 iunie - 4 iulie, la Manama, în Bahrain, scrie Mediafax.

Citeşte şi: VIDEO Cristian Borcea,după eliberarea din penitenciar: 'Trebuie să merg cel puţin o lună de zile la Psihiatrie'

Dosarul "Peisajul Cultural Minier Roşia Montană" a fost trimis de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 și primise recomandare pentru includere din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

România a fost reprezentată la Manama de Ștefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, acesta având mandatul de a prezenta poziția de amânare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial până la finalizarea procesului de la Washington, respectiv litigiul cu compania Gabriel Resources.

Duminică dimineață, la debutul discuțiilor Comitetului pentru Patrimoniul UNESCO, președintele ședinței, avocata Haya Bint Rashed al-Khalifa din Bahrain, a anunțat că dosarul pentru localitatea Roșia Montană va fi analizat la final, deși ocupa numărul 19 în lista celor 29 de candidaturi de anul acesta.

Referitor la decizia de a amâna discuțiile privind Roșia Montană, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX: "Delegația (României, n.r.) nu a cerut «returnarea», noi nu aveam cum face acest lucru. Așa cum am spus în repetate rânduri, noi am transmis cererea Guvernului/ Ministerului Culturii și Identității Naționale de amânare - sau «to refer» în terminologia de lucru a Comitetului Patrimoniului. Delegația nu e factor de decizie, deci nu puteam cere noi ceva, ci doar putem transmite cereri ale instituțiilor din România (guvern, ministere etc.). Repet, cererea a venit din partea MCIN. Rog consultați documentele".

"Timp de un an și jumătate, eu și Delegația României la UNESCO am făcut lobby pentru admiterea/succesul acestei candidaturi, printre membrii Comitetului Patrimoniului Mondial. Acum nu aș fi fost foarte convingător, probabil, dacă aș fi susținut altceva, în fața acelorași oameni. Acesta este motivul pentru care eu (și nici alt membru al delegației) nu am mers la reuniunea din Bahrain. În aceste condiții, nu pot comenta mutarea punctului pe ordinea de zi altfel decât prin faptul că, așa cum am mai spus de câteva ori, este o situație inedită pentru toată lumea și, probabil, din acest motiv dosarul românesc a fost plasat la final", a mai spus Cioroianu.

Luni după amiază, la începutul dezbaterii privind dosarul Roșia Montană, care a durat aproximativ o oră și jumătate, oficialii UNESCO au menționat că, pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie de consimțământul statului parte.

Delegația Azerbaidjanului a propus, luni, un amendament prin care, cu toate că includerea sitului Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial este îndreptățită, îndeplinind toate condițiile de autenticitate și integritate cerute de UNESCO, "luând în considerare cererea de amânare făcută de statul parte", să se trimită dosarul înapoi statului român, având în vedere problema arbitrajului internațional aflat în curs. Amendamentul se referă la litigiul cu compania Gabriel Resources.

Amânarea se referă la articolul 159 din regulamentul de funcționare al Comitetului pentru Patrimoniul UNESCO, respectiv dosarul este trimis înapoi statului parte ("referred", n.r.) pentru informații adiționale și trebuie retrimis UNESCO în termen de maximum trei ani. Dacă această perioadă expiră, dosarul trebuie propus ca o nouă candidatură.

Mai multe delegații au subliniat caracterul extraordinar al cererii de amânare a includerii, în condițiile în care situl primise recomandarea din partea ICOMOS.

Pe de altă parte, Tunisia a arătat că statul parte "nu vrea să înscriem situl pe listă. Nu putem să trecem peste dorința statului parte".

Pe 7 iunie, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul a cerut stoparea procedurii de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o situație calificată drept inedită, deoarece primise deja recomandare de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

"Asta a fost instrucțiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de înscriere în Patrimoniul Mondial, acum câteva săptămâni, iar acest lucru urma să se discute peste câteva săptămâni în Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial. Instrucțiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluării la nivelul la care se ajunsese și, totodată, organizarea unei întâlniri între o delegație din partea unor ministere de la București și dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Întâlnirea a avut loc chiar în aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmează să dea răspuns în câteva zile, pentru că e o situație inedită, adică nu cred că s-a mai întâmplat", a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Adrian Cioroianu.

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources și că pierderile se pot ridica la 4,4 miliarde de dolari.

Într-o adresă transmisă MAE, pe 30 mai, ministrul Culturii, George Ivașcu, mai menţiona că înscrierea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO "trebuie să se realizeze în condițiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu".

De asemenea, Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) a anunțat, pe 28 iunie, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției, că MCIN rămâne responsabilă "în problematica de securitate națională cu privire la Roșia Montană și propune soluția rațională: amânarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial Unesco, până la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington".

"România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului național și a intereselor financiare ale statului român. Nu suntem dispuși să plătim din buzunarul cetățeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menționat", a spus ministrul Culturii, George Ivașcu.

Oficialul insista că "Guvernul României nu solicită retragerea dosarului ci amânarea acestuia până la soluționarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 - Roșia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică și tratat de către toți decidenții statului român ca pe o prioritate de securitate națională".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.