Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec la protestul sindicatelor din educație: au ajuns mai putin de jumătate din cifra anunțată/ Video

inquamFOTO/Octav Ganea
protest greva

Sindicaliștii din educație anunțau un amplu protest în București, protest pentru care au cerut autorizație pentru 20.000 de oameni. Cifra estimată de sindicaliști s-a dovedit a fi una nerealistă.

Conform unor estimări, în Piața Victoriei ar fi circa 6000-7000 de oameni, mai puțin de jumătate din ceea ce își propuseseră sindicaliștii.

Prezența scăzută la protest s-ar putea datora faptului că mulți profesori consideră că este deja prea lungă perioada de protest și riscă să pună în pericol o întreagă generație de elevi.

Principalele date-cheie ale protestului propus să aibă loc pe 9 iunie:

9 iunie 2023, 11.00-16.00 – adunare publică urmată de marș

11.00-12.00 – adunarea participanților în Piața Victoriei-Bd. Kiseleff, în perimetrul dintre str. Arhitect Ion Mincu și Piața Victoriei

12.00-12.30 – adunare publică în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara

12.30-15.00 – deplasare pe traseul Piața Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare pod Basarab – str. Grozăvești – Bd. Geniului (sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piața Răzoare) – punct final Statuia Leu

15.00-15.30 – adunare publică pe Bd. Geniului, în proximitatea Statuii Leu

15.30-16.00 – defluirea totală a participanților

Ce revendicări au sindicaliștii

„După aproape trei săptămâni de grevă, revendicările sunt simple: demnitate şi respect. Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani... Am hotărât să spunem 'Stop!' şi să transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm. Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poţi crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de faţă, îşi doresc (cadrele didactice aflate în grevă, n.r.) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ, şi nu la timpul viitor, ci acum", a spus Nistor, la Digi 24.

Întrebat ce tip de act normativ ar mulţumi profesorii pentru a reveni la catedră, liderul sindical a menţionat: "ordonanţă de urgenţă"

"Grila de salarizare o au, ştiu care este reperul şi ea poate fi aplicată în regim de maximă urgenţă. Dacă nu au bani, atunci să facă rectificare bugetară şi să-şi reprioritizeze cheltuielile la nivelul statului. Educaţia este importantă, este mai presus de orice", a adăugat el.

Problemele urgente

Nistor a explicat ce vor cere liderii sindicali la întâlnirea cu reprezentanții Guvernului.

"Noi cunoaştem foarte clar ce anume le vom transmite. Deci, aplicarea în integralitate a grilei respective şi o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ. În momentul de faţă, majoritatea colegilor continuă acţiunea de protest. Sunt şi colegi care, într-adevăr, se retrag din grevă, pentru că, vedeţi, băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz. Dar chiar dacă nu mai sunt în grevă, ei sunt alături de noi şi nemulţumirile lor sunt aceleaşi ca şi ale noastre. Aşa cum am spus mai la început, îi transmitem şi preşedintelui, le transmitem şi celor din Guvern şi parlamentarilor că noi rezistăm", a spus Marius Nistor, care a precizat că, la ora actuală, peste 70% din corpul profesoral se află în grevă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.