Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec parțial pentru NASA: elicopterul-minune care trebuie să zboare pe Marte s-a defectat

 Ingenuity, NASA

Decolarea elicopterului Ingenuity Mars din craterul Jezero de pe Marte, care ar urma să fie prima încercare de zbor propulsat pe altă planetă, a fost reprogramat+ "pentru nu mai devreme de 14 aprilie", a anunţat sâmbătă Laboratorul de Propulsie al NASA (JPL), transmite EFE, relatează Agerpres.

Deşi decolarea era prevăzută iniţial pentru duminică, 11 aprilie, agenţia spaţială americană a anunţat amânarea sa, într-un comunicat.

"Pe baza datelor provenite de la elicopterul Ingenuity Mars care au sosit vineri noaptea, NASA a decis să reprogrameze primul zbor experimental al elicopterului Ingenuity Mars Helicopter până nu mai devreme de 14 aprilie", a anunţat JPL, cu sediul în California şi care se ocupă de acest proiect care a fost comparat cu reuşita fraţilor Wright, inventatorii şi pionierii aviaţiei.

Potrivit comunicatului, în timpul unui test la viteză mare al rotoarelor, efectuat vineri, s-a produs o defecţiune.

"Elicopterul este în siguranţă şi în stare bună şi a comunicat către Pământ datele complete de telemetrie", potrivit comunicatului citat.

Agenţia spaţială americană prevăzuse ca Ingenuity Mars să decoleze în această duminică la 12:30 p.m., "ora solară locală de pe Marte" (10.54 p.m. EST, ora standard estică).

"Echipa elicopterului analizează telemetria pentru a diagnostica şi înţelege problema. După aceasta, vor reprograma testul cât mai repede", a mai menţionat JPL.

Ingenuity, care cântăreşte 1,8 kilograme şi este de dimensiunile unei mingii de fotbal, are instalate camere şi microfon încorporat pentru a înregistra zborul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.