Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec răsunător al gigantului Alphabet: Spectaculosul proiect Loon a murit

Google
Google

Alphabet In., grupul care deţine Google, a anunţat vineri că va închide Loon, un proiect intens mediatizat ce vizează furnizarea de servicii de internet wireless prin intermediul unor baloane care plutesc în stratosferă, din cauza lipsei de viabilitate comercială, informează AFP.

Citește și: Judecătorii CCR explică de ce nu pot crește pensiile cu 40%: victorie de etapă a Guvernului/ MOTIVARE

Proiectul Loon avea obiectivul de a instala în stratosferă o reţea de baloane pentru a dezvolta accesul la internet în zonele slab deservite sau izolate.

Loon făcea parte din "moonshot factory", sau "Proiectul X", demarat în 2010 de compania Google.

Anunţând această "decizie dificilă" într-un mesaj publicat pe blogul companiei, Astro Teller, coordonatorul "Proiectului X", a spus că "din păcate, în pofida realizărilor tehnice revoluţionare ale echipei noastre pe parcursul ultimilor nouă ani (...), drumul spre viabilitate comercială s-a dovedit mult prea lung şi mai riscant decât prevăzusem".

Proiectul Loon a fost testat în Puerto Rico după uraganul Maria din 2017, dar şi după un puternic cutremur de pământ în Peru. Anul trecut, administratorii săi au anunţat un parteneriat cu gigantul american din domeniul telecomunicaţiilor AT&T pentru mentenanţa serviciilor de telecomunicaţii mobile în cazul producerii unor catastrofe similare. Ei au lansat şi un serviciu comercial pilot în Kenya, declarând cu acea ocazie că "o nouă eră în domeniul comunicaţiilor stratosferice a început".

Totuşi, compania nu a reuşit să obţină "costuri suficient de joase pentru a construi un proiect durabil pe termen lung", a declarat vineri CEO-ul Loon, Alastair Westgarth.

Operaţiunile se vor opri "în lunile următoare", în speranţa că angajaţii Loon vor fi redistribuiţi în cadrul grupului Alphabet, au precizat reprezentanţii săi.

Grupul a anunţat un fond de 10 milioane de dolari "pentru a susţine organizaţiile non-profit şi companiile axate pe conectivitate, internet, antreprenoriat şi educaţie în Kenya", unde mass-media locale s-au declarat îngrijorate de perspectiva ca planurile Telkom, partenerul proiectului Loon în această ţară, să ajungă de acum "într-o situaţie de incertitudine".

Baloanele uriaşe din plastic transparent folosite în cadrul proiectului Loon sunt alimentate cu panouri solare şi navighează în stratosferă graţie unor sisteme de inteligenţă artificială care le permit să ajungă în zonele greu accesibile folosind curenţii de aer de la mare altitudine, putând totodată să staţioneze în zonele dorite timp de mai multe luni.

Devenit o companie independentă în cadrul grupului Alphabet în 2018, proiectul Loon reprezenta un pariu important făcut de acest gigant din industria noilor tehnologii, alături de cel al automobilului cu conducere autonomă Waymo şi cel al livrărilor cu ajutorul dronelor Wing.

Loon nu este însă primul proiect de acest tip care a fost suprimat: în februarie 2020, Alphabet a închis Makani, o filială dedicată dezvoltării unor mici eoliene zburătoare, care sunt ataşate de capătul unui cablu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.