Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este acum ori niciodată. SUA trebuie să se pregătească pentru moneda digitală (analiză)

paymentscardsandmobile.com
dolar digital criptomonede cbdc

Bine ați venit în lumea monedei digitale a băncii centrale sau CBDC, unde țările mari precum China și țările mici precum Bahamas încearcă să-și marcheze prezența. Este o lume în care 86% din băncile centrale ale lumii încearcă să creeze monede digitale . Aproape 60% dintre aceștia lucrează la acest concept și 14% au introdus deja un program pilot.

Un CBDC este versiunea digitală a unei monede naționale care poate fi schimbată în întreaga lume. Spre deosebire de o monedă națională, puteți păstra o monedă digitală pe smartphone pentru a cumpăra orice doriți.

Cinci țări și-au introdus deja moneda digitală. Consiliul Atlantic consideră că aproximativ 81 de țări (care contribuie cu 90% din PIB-ul mondial) au început deja cercetarea monedei digitale. Și acesta este doar începutul, conform cointelegraph.com

Potrivit unui sondaj al Băncii pentru Decontări Internaționale (BRI) publicat în ianuarie , va exista un boom al monedei digitale în următorii câțiva ani. Conform BRI, țările care cuprind o cincime din populația lumii vor lansa în curând o monedă digitală.

China este în fruntea ligii chiar acum. Au făcut deja tranzacții în valoare de peste 5 miliarde de dolari cu CBDC-ul său, yuanul digital. Unii oameni se tem că acest lucru va ajuta China să obțină un avantaj asupra statutului dolarului american.

Dar cum puteți folosi CBDC-urile? Ei bine, există diferite moduri. Aceștia pot cumpăra produse de primă necesitate, precum alimente și consumabile medicale. Cu toate acestea, este mai bine dacă moneda digitală nu este utilizată pentru cumpărarea de alcool sau țigări. Moneda digitală poate fi de asemenea utilă în timpul unei pandemii. Poate furniza ajutor guvernamental rapid prin portofele digitale. De asemenea, poate ajuta guvernul să oprească practicile abuzive.

Este America pregătită să intre în lumea CBDC?

Rezerva Federală SUA este încă sceptică cu privire la eficacitatea monedelor digitale ale băncii centrale. Sunt încă la ani distanță de a-și dezvolta propria monedă digitală. Între timp, potrivit unui raport al Bank of America , moneda digitală ar face ca dolarul SUA „să rămână extrem de competitiv ... comparativ cu alte valute”.

Comitetul pentru Servicii Financiare din SUA a organizat o audiere cu privire la avantajele și dezavantajele monedelor digitale ale băncii centrale. Mulți oameni care au participat la audiere, inclusiv Julia Coronado de la MacroPolicy Perspectives, și- au exprimat opinia că SUA trebuie să fie mai serioși și să aibă un rol de lider în CBDC.

China conduce deja cursa și alte țări fac, de asemenea, progrese constante. Dacă America își continuă atitudinea relaxată în ceea ce privește moneda digitală, va pierde șansa de a decide viitorul monedei digitale.

Posibile motive care stau la baza atitudinii relaxate a Americii față de moneda digitală

Unul dintre motivele posibile pentru care America nu ia măsuri proactive în ceea ce privește moneda digitală este că dolarul SUA încă domnește suprem. Dar ceea ce America nu înțelege este că CBDC-urile pot elimina dolarul SUA din poziția sa numărul uno ca monedă de rezervă globală în viitor.

O monedă digitală ar elimina obstacolele pentru țările care fac tranzacții financiare între ele direct. Nu ar mai trebui să depindă de dolarul SUA. Unul dintre motivele pentru care dolarul american domină lumea este că este o monedă de rezervă. Oamenii îl folosesc pentru comoditate. Dar odată cu apariția monedei digitale, acești oameni pot adopta o soluționare directă între perechile comerciale.

Dolarul SUA este o parte integrantă a politicii externe a Americii. Guvernul federal poate interzice țările sancționate din sistemul bazat pe dolari.

Acum, totul depinde de Statele Unite. Dacă țara nu își introduce propriul CBDC, este posibil să nu primească prea multe informații despre tranzacțiile transfrontaliere în viitor. Dacă celelalte țări folosesc monede digitale pentru tranzacții, nu ar trebui să utilizeze rețeaua Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, pe care America o poate supraveghea.

Ce pot face SUA?

Există un dezavantaj al monedei digitale, și anume lipsa intimității. Este posibil ca multor americani să nu le placă faptul că guvernul poate monitoriza cu ușurință tranzacțiile efectuate cu bani digitali. Guvernul SUA poate juca un rol semnificativ în atenuarea acestei preocupări. Poate dezvolta o monedă digitală care nu va duce la încălcarea confidențialității. Potrivit cofondatorului Digital Dollar Project, Chris Giancarlo:

„Dacă aceasta va fi tehnologia viitorului, vrem să ne asigurăm că SUA aduce valorile democratice de purtat”.

Note finale

O inspecție atentă a scenariului actual arată că moneda digitală este aici pentru a rămâne. Moneda digitală poate ajuta băncile centrale să se coordoneze direct cu oamenii. Acest lucru este extrem de util în perioadele de criză.

Utilizarea pe scară largă a monedei digitale poate reduce costurile de operare ale industriei financiare globale. Poate deveni cel mai convenabil mod de a face tranzacții financiare și de a ne împinge către o societate fără numerar.

Va elimina complet numerarul? Ei bine, este prea devreme pentru a prezice, deoarece numerarul este în continuare cea mai privată formă de bani. Băncile centrale nu recomandă eliminarea totală a numerarului.

Va înlocui Bitcoin ( BTC ) sau alte criptomonede? Diferența fundamentală între CBDC și criptomonedă este că prima este moneda digitală guvernamentală, iar a doua este o monedă digitală neguvernamentală. În prezent, CBDC-urile sunt mai puțin susceptibile de a înlocui criptocurrency, ceea ce este convenabil pentru tranzacțiile private (deși este nereglementat și vulnerabil la hackeri).

Urmează următoarea mare întrebare: Ce zici de locul Americii în lumea CBDC? Răspunsul este simplu. Dacă America încă nu este pregătită pentru moneda digitală, va rămâne pe margine. Va pierde șansa de a crea o monedă digitală care să fie democratică și să se concentreze puternic pe confidențialitate. Potrivit lui Michael Sung de la Centrul de Cercetare Fudan Fanhai Fintech din Shanghai: „Veți vedea o transformare masivă a sistemului monetar internațional”.

Dacă acest lucru este adevărat și există o utilizare pe scară largă a monedei digitale, valoarea dolarului american ca monedă globală va scădea. Dacă America acționează cu înțelepciune și dezvoltă moneda digitală, poate aduce în sistemul financiar aproximativ 14 milioane de adulți americani nebancariți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.