Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este adevărat mitul că benzina premium se consumă mai repede decât cea standard?

Radu Pop
benzinarie franta

Există un mit printre șoferi, unii susținând că benzina premium s-ar consuma mai repede decât cea standard. Cât adevăr este în această afirmație?

Benzina premium are o cifră octanică mai mare și este recomandată pentru motoarele performante, dat fiind faptul că reduce riscul de detonație și permite motoarelor puternice să funcționeze la capacitate maximă, scriu cei de la Pro Motor. Există și un mit conform căruia benzina premium s-ar consuma mai repede decât cea obișnuită. Astfel că cei de la canalul de YouTube La Garaj Show au vrut să vadă dacă este un fenomen adevărat.

Aceștia au făcut un test pentru a vedea cum se comportă benzina standard și cea premium de la același producător.

Cum s-a realizat testul

Testul a fost făcut cu un autoturism Volkswagen Golf GTI 2.0 TFSI, care a fost alimentat dintr-un recipient special. Mașina fost adusă la temperatura de funcționare optimă în ambele sesiuni de testare pe dinamometru.

Mașina a fost supusă unei sarcini constante, fiind setată la o viteză pe pilot automat, apoi a fost cronometrat timpul în care un litru de benzină este consumat din eprubetă.

Rezultatele

Primul test a fost efectuat cu benzină de 95, iar în prima rundă de testare mașina a fost condusă la viteza de 97 km/h, pe pilot automat, și 2.400 RPM. În aceste condiții, mașina a consumat 1 litru de benzină într-un interval de 11 minute și 59 de secunde.

Al doilea test a fost făcut cu un combustibil cu cifră octanică 100, în aceleași condiții. De această dată, același litru a fost consumat în fix 12 minute, rezultatele fiind virtual identice. În final, a fost testată și o benzină pentru curse, cu cifră octanică 104, pentru a vedea cum se comportă. Un litru din acest combustibil a fost consumat în 12 minute și 3 secunde.

Concluzia a fost că nu este o diferență reală de consum între cele două tipuri de combustibil, ci ar putea fi doar un efect al stilului de condus abordat de unii dintre șoferi odată ce alimentează cu combustibil cu cifră octanică mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.