Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este dăunător să mănânci în picioare? Ce se întâmplă în corp

F. P.
mancat in picioare

Mâncatul în picioare poate avea unele beneficii, cum ar fi o digestie mai rapidă și o anumită pierdere de grăsime în timp. Cu toate acestea, poate provoca, de asemenea, balonare și vă poate crește foamea, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

Tendințele de a mânca în picioare, așezat și culcat au avut momentele lor în lumina reflectoarelor. De exemplu, mâncatul în decubit dorsal (întins pe spate) a fost la modă în special în Roma și Grecia antică. De atunci, statul jos pentru a mânca a devenit cea mai încurajată postură.

Mai recent, unii oameni au început să stea în picioare în timp ce mănâncă, fie ca o modalitate de a economisi timp, fie ca o modalitate de a contracara sedentarismul muncii de birou. Cu toate acestea, alții insistă asupra faptului că statul în picioare în timp ce mănânci poate fi dăunător pentru digestie și poate duce la supraalimentare.

Așadar, este bine să mănânci în picioare? Răspunsul este că depinde. Acest articol examinează dovezile disponibile cu privire la faptul dacă a mânca în picioare este dăunător sau benefic.

Statul în picioare poate accelera digestia

Poziția pe care o adoptați în timp ce mâncați vă poate afecta capacitatea de a digera alimentele. Acest lucru se datorează faptului că alimentele se golesc din stomac mai lent atunci când o persoană stă așezată sau întinsă decât atunci când stă în picioare.

Cauzele exacte nu sunt pe deplin cunoscute, dar gravitația pare să joace un rol.

Statul în picioare vă poate ajuta de fapt să pierdeți grăsime corporală

Unii oameni cred că statul în picioare în timp ce mâncați vă poate ajuta să pierdeți mai multă greutate decât statul la masă în timp ce mâncați.

Dacă combinați statul în picioare cu mâncatul, ați putea potențial să pierdeți în greutate în timp ce accelerați metabolismul alimentelor în corpul dumneavoastră.

Un alt mod în care mâncatul în timp ce stați în picioare vă poate ajuta să slăbiți este prin faptul că afectează modul în care percepeți gustul alimentelor. Un studiu din 2019 a constatat că statul în picioare în timp ce mănâncă i-a determinat pe participanți să prefere mai puține alimente care sunt de obicei plăcute la gust și mai multe alimente pe care de obicei le consideră mai puțin atrăgătoare.

Deși scopul studiului a fost de a examina gustul în ceea ce privește modul în care ar putea fi folosit în marketing, constatările ar putea sugera, de asemenea, că statul în picioare în timp ce mănânci poate facilita alegerile alimentare sănătoase. Acestea pot fi ceva de genul legumelor, pe care unii le pot găsi mai puțin atrăgătoare la gust, spre deosebire de alimentele grase și procesate care sunt populare în dieta standard. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente în această privință.

Te poate face să te simți flămând

Pe de altă parte, există unele dovezi că mâncatul în timp ce stați în picioare vă poate face, de fapt, să vă fie mai foame.

Corpul dumneavoastră are mai multe moduri diferite de a determina dacă vă este foame sau sunteți sătul. Unul dintre ele este să simți cât de multă mâncare se află în stomac. Gradul în care stomacul tău se dilată după o masă poate spune creierului tău dacă ai mâncat suficient.

Cu cât stomacul se întinde mai mult și cu cât rămâne mai mult timp plin, cu atât este mai puțin probabil să vă simțiți flămând. Acesta este motivul pentru care alimentele care sunt digerate rapid, cum ar fi carbohidrații procesați, tind să vă facă să vă simțiți mai înfometat decât cele care durează mai mult timp pentru a fi digerate, cum ar fi fibrele și proteinele.

Poate ajuta la reducerea refluxului și a arsurilor la stomac

Refluxul acid apare atunci când conținutul stomacului se întoarce în esofag. Acesta este un simptom comun al bolii de reflux gastroesofagian (GERD) și poate duce la o senzație de arsură în mijlocul pieptului, recunoscută de obicei ca arsuri la stomac.

Cei care suferă de reflux sunt adesea sfătuiți să stea în poziție verticală și să evite să se aplece în timpul meselor și timp de câteva ore după mese.

Acest lucru se datorează faptului că aplecarea sau cocoșarea crește presiunea din stomac, ceea ce face mai probabil ca alimentele să fie împinse înapoi în esofag. De asemenea, gravitația atunci când stați în picioare ajută alimentele să se deplaseze mai repede prin sistemul digestiv.

De asemenea, dacă trebuie să vă întindeți, cum ar fi atunci când adormiți, este mai bine să vă întindeți pe partea stângă decât pe partea dreaptă, care poate agrava refluxul.

Poate provoca balonare abdominală

Deși mâncatul în picioare poate accelera digestia, în unele cazuri poate duce și la indigestie, mai ales când este vorba de carbohidrați.

Oricine se poate confrunta cu gaze și balonare din cauza carbohidraților nedigerate. Cu toate acestea, unele grupuri de persoane sunt în mod special predispuse să experimenteze astfel de neplăceri - cei cu intoleranță la lactoză.

Cercetările arată că statul în picioare în timp ce mâncați poate ajuta la descompunerea mai rapidă a alimentelor pe care le consumați și poate duce chiar la o anumită pierdere de grăsime în timp.

Cu toate acestea, poate provoca, de asemenea, balonare sau poate agrava foamea, ceea ce poate duce, în cele din urmă, la kilograme în plus.

Persoanele cu reflux acid sau sensibilități alimentare, cum ar fi FODMAPs sau lactoza, sunt deosebit de predispuse la probleme digestive în timp ce stau în picioare, în special din cauza carbohidraților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.