Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este GATA! Omenirea trăiește 'pe credit', după ce am CONSUMAT toate resursele planetei

Omenirea va consuma până pe 2 august totalitatea resurselor pe care planeta poate să le reînnoiască într-un an şi va trăi astfel "pe credit" până pe 31 decembrie, au calculat ONG-ul Global Footprint Network şi WWF, potrivit cărora acestui moment istoric se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an, informează marţi AFP.

Citește și: Ponta pune tunurile pe Dragnea: 'Asta merge dacă vrei să conduci CJ Teleorman sau Teldrum SA'

Vezi şi: Premierul Mihai Tudose: Guvernul renunţă la introducerea taxei de solidaritate


Miercuri, 2 august, va fi pentru Terra "ziua depăşirii" ("overshoot day"): "Începând cu acea dată, omenirea va fi consumat toate resursele pe care planeta noastră poate să le reînnoiască într-un an", au anunţat Global Footprint şi WWF (World Wide Fund for Nature) într-un comunicat comun. 

În calculele sale, Global Footprint a ţinut cont în special de amprenta de carbon, resursele consumate pentru pescuit, creşterea animalelor, culturi agricole, construcţii şi utilizarea apei. 

În 2016, "ziua depăşirii" s-a produs pe 3 august. Chiar dacă ritmul de progresie a încetinit puţin în ultimii 10 ani, această dată simbolică "continuă inexorabil să avanseze: această zi a trecut de la sfârşitul lunii septembrie în 1997 la 2 august în acest an", precizează aceleaşi ONG-uri. 

"Pentru asigurarea nevoilor noastre, în prezent avem nevoie de echivalentul a 1,7 planete", transmit cele două organizaţii non-guvernamentale. 

"Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penurii de apă, deşertificare, eroziunea solurilor, scăderea productivităţii agricole şi a stocurilor de peşti, despăduriri, dispariţia speciilor. Să trăieşti pe credit nu se poate face decât provizoriu, pentru că natura nu este un depozit din care putem să ne aprovizionăm la infinit", au subliniat WWF şi Global Footprint. 

Emisiile de gaze cu efect de seră "reprezintă doar ele singure 60% din amprenta noastră ecologică mondială", precizează experţii celor două organizaţii. 

Potrivit lor, "semnale încurajatoare" indică totuşi că "este posibil ca tendinţa să fie inversată". 

În pofida creşterii economiei mondiale, "emisiile de CO2 asociate energiei nu au crescut în 2016, pentru al treilea an consecutiv". De asemenea, "acest fapt poate fi explicat parţial prin dezvoltarea importantă a energiilor regenerabile în domeniul electricităţii". 

Comunitatea internaţională s-a angajat la Conferinţa pentru climă de la Paris, în decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, cu scopul de a limita încălzirea climatică. 

Ţinând cont de cele mai recente date ştiinţifice, Global Footprint calculează în fiecare an data la care se produce "ziua depăşirii", de când acest "deficit ecologic" a început să se manifeste la începutul anilor 1970. Organizaţia citată a anunţat anul trecut că data respectivă urma să fie 8 august, dar apoi şi-a revizuit prognoza iniţială şi a precizat că "ziua depăşirii" a fost 3 august 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.