Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este nebunie totală în Turcia: ce spun sondajele, cu doar 12 zile înaintea alegerilor prezidențiale

dha.com.tr
erdogan-alegeri-turcia-kemal-kilicdaroglu

Cu douăsprezece zile înainte de alegerile din 14 mai, cei doi candidați principali la președinție traversează Turcia pentru a-și impulsiona susținătorii și a-i convinge pe numeroșii indeciși. Președintele Recep Tayyip Erdogan, candidat pentru al treilea mandat consecutiv, s-a aflat în capitala Ankara duminică, 30 aprilie. A apărut cu cearcăne, dar în formă bună, după ce a fost nevoit să-și suspende campania din cauza problemelor la stomac, informează Le Monde.

Pe măsură ce se apropie alegerile, previziunile încep să se clarifice. Este util să urmărim cu atenție sondajele în zilele următoare.

Sondajul Optimar

Sondajul efectuat de institutul Optimar, în perioada 25-28 aprilie, pe un eșantion de 3.005 persoane oferă indicii importante. La alegeri participă încă doi candidați, Muharrem İnce și Sinan Oğan, dar principala luptă se dă între Erdoğan (actual președinte, lider al partidului de guvernare AKP și candidat al Alianței Populare - Cumhur İttifakı - n.red.) și Kılıçdaroğlu (liderul partidului de opoziție CHP, candidat al Alianței Naționale - Millet İttifakı - n.red.).

Principalii doi candidați, în creștere

Cu aproape 10 zile înaintea alegerilor, principalii doi candidați înregistrează creșteri. Erdoğan a recuperat scăderea înregistrată în urma cutremurului și de două săptămâni este pe un trend ascendent. Și Kılıçdaroğlu și-a sporit voturile.

Erdoğan - Kılıçdaroğlu

La întrebarea formulată de Optimar „Cu ce candidat veți vota la alegerile prezidențiale?”, în timp ce 51,4% dintre participanții la sondaj au răspuns "cu Erdoğan", procentajul celor care au optat pentru Kılıçdaroğlu a fost de 48,6%. Astfel, Erdoğan pare să se apropie din ce în ce mai mult de rezultatul obținut la alegerile din 2018

Tabloul complet cu cei patru candidați

În momentul în care întrebarea formulată s-a referit la toți cei patru candidați, rezultatul a fost următorul:

- Erdoğan 48.6%

- Kılıçdaroğlu 44.1%

- İnce 4.3%

- Oğan 3%

Aceste date arată că Erdoğan se apropie de procentul de 50% necesar pentru primul tur iar Kılıçdaroğlu se apropie de 45%. Muharrem İnce înregistrează o ușoară scădere până la 4.3% iar Sinan Oğan este în creștere, ajungând la 3%

Se termină în primul tur?

Estimările sunt că se va ajunge la al doilea tur. Dar eu nu sunt de această părere. Erdoğan, care a reușit să își ridice procentajul la peste 48% cu două săptămâni înaintea alegerilor, ar putea să își asigure voturile necesare pentru a câștiga din primul tur. Pentru că Erdoğan este de ceva timp pe un trend ascendent. Voturile sale nu scad, ci cresc.

Iar Kılıçdaroğlu, chiar dacă este în jurul a 45%, nu pare să aibă suflul să obțină așa rapid șase procente. El nu se află într-o ascensiune atât de rapidă.

 

Voturile partidelor

 

Candidatura lui Kılıçdaroğlu la prezidențiale pare să fi fost de folos CHP. În timp ce CHP își majorează susținerea la 30,1%, această evoluție defavorizează celelalte partide ale Alianței Naționale. Îngrijorarea exprimată de partidul IYI potrivit căreia „dacă CHP dă candidatul la președinție, voturile opoziției vor fi adunate la CHP” devine realitate.

Procentajul pe care l-ar obține AKP (Partidul Justiție și Dezvoltare - n.red.) este de 38,6%, CHP (Partidul Popular Republican - n.red.) ar aduna 30,1%, Yeşil Sol Parti (Partidul Verde de Stânga - n.red.) 7,8%, MHP (Partidul Mișcarea Naționalistă - n.red) 7,7%, IYI Parti (Partidul BUN - n.red.) 7.0%. Cu acest rezultat, IYI Parti coboară până la pragul electoral de 7 procente. Fiind în Alianța Națională, IYI Parti nu va avea o problemă cu pragul dar această situație îi va afecta numărul de deputați. Iar visul lui Akșener (președinta IYI Parti - n.red) de a ajunge premier va fi spulberat. Restul de partide sunt cotate sub pragul electoral.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.