Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: Bucurestenii dau vina pe taximetristi in conflictul cu Uber

UBER
UBER

Doua treimi dintre bucuresteni (63%) cred ca cerințele taximetriștilor in conflictul lor cu Uber si Bolt sunt aberante și protestele sunt neîntemeiate, iar jumatate dintre locuitorii capitalei considera ca guvernul si companiile de taximetrie vor fi responsabili de eventuala disparitie a acestora, conform unui sondaj realizat de Mercury Research in perioada 18 – 22 martie.

Disparitia serviciilor de transport alternativ ar afecta foarte negativ sau destul de negativ 60% din bucuresteni, in timp ce doar 4% cred ca disparitia acestora ar fi un lucru pozitiv. Mai mult decat atat, marea majoritate a bucurestenilor (87%) consideră că existența lui crește calitatea serviciilor la toți furnizorii, inclusiv la companiile de taximetrie. De altfel, companiile de taximetrie sunt vazute ca punand presiune pentru ca servciile de tip Uber si Bolt sa dispara, conform parerii a 70% dintre bucuresteni. Doar un sfert dintre bucuresteni cred ca Uber si Bolt fac concurenta neloiala taximetristilor.

Taxiurile sunt percepute ca fiind inferioare față de transportul alternativ pe toate atributele evaluate de sondaj: calitate, cât de repede vin mașinile, claritatea traseului (medie de 8.1 pe scală 1-10 pentru transportul alternativ față de medii între 5 și 6 pentru taxiuri), claritatea costurilor, încredere și raport calitate-preț (medii între 7.6-7.8 pentru transportul alternativ față de medii între 5.1 – 5.2 pentru taxiuri).

Sondajul a fost realizat pe 1009 persoane si are o marja de eroare de 3.1%.

Taximetristii au organizat o serie de proteste in ultimele luni, profitand de conflictul guvernului cu transportatorii rutieri si fermierii. Reprezentantii acestora au convins Ministerul Transporturilor sa elaboreze un proiect de Ordonanta de Urgenta ale caror efecte ar avea un impact major asupra companiilor de tip Uber si Bolt, conform acestora. Astfel, eliminarea contractelor de comodat pe baza carora functioneaza astazi transportul alternativ, propusa in actul normativ, ar duce la disparitia a peste 90% dintre soferii de Uber si Bolt de astazi. Oricum, proiectul de ordonanta a nemultumit si taximetristiii, care vor sa limiteze si numarul autorizatiilor de transport alternativ, la maximum jumatate din numarul licentelor de taxi.

Conflictul dintre taximetristi si Uber si Bolt are loc la exact cinci ani dupa o incercare similara de a limita transportul alternativ, in care protagonist a fost guvernul Viorica Dancila. Protestul bucurestenilor s-a vazut atunci la alegerile europarlamentare, in care Dacila a pierdut masiv, fiind fortata apoi de colegii de partid sa promoveze legea care reglementeaza astazi transportul alternativ si care prevede cerinte la fel de stricte pentru masini si soferi ca cele din legea taximetriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.