Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Estimările Exit-Poll vesus rezultatele finale BEC

stiripesurse.ro
exit poll

Rezultatele EXIT-POLL-ului realizat de CURS-AVANGARDE în ziua votului pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 au fost confirmate de numărătoarea BEC.

Datele la care ne referim sunt estimările finale publicate de CURS-AVANGARDE pe Antena 3 și alte posturi de televiziune și radio pentru orele 21.00. Prezentăm aceste date comparativ cu rezultatele BEC privind voturile obținute de partide în ceea ce privește alegerile pentru Camera Deputaților și Senat în țară și pe total (inclusiv voturile din diaspora).

Menționăm că eșantionul a cuprins doar secții de vot din România.

content-image

Dacă se iau în considerare principalele criterii de evaluare a EXIT-POLL-urilor pentru astfel de alegeri merită menționate constatările care urmează.

1. Exit-Poll-ul a identificat sau estimat corect câștigătorul (principalul indicator de evaluare a performanței unui sondaj la urne). Astfel, câștigarea alegerilor de către PSD a fost estimată, cu o abatere  de 0.1% pentru CD și 0.2% pentru Senat. Precizia cu care este estimat câștigătorul, comparativ cu rezultatele BEC a confirmat practic performanța profesională a acestui Consorțiu (după ce și în Exit-Poll pentru alegerile locale din 27 septembrie primarii municipiilor Constanța și Craiova au fost estimați cu precizie, practic cu scorurile obținute la numărătoarea BEC.

2. Estimarea ierarhiei sau ordinii partidelor cu o singură abatere, respectiv situarea noii formațiuni AUR cu un loc mai jos decât cel dat de BEC.

3. Încadrarea în marja de eroare stabilită a fost realizată, fiind depășită ușor în cazul PNL și semnificativ în cazul AUR, unde s-a confirmat funcționarea „spiralei tăcerii” față de un partid nou, cu un discurs, să-i spunem, mai diferit și pitoresc, care a creat controverse în spațiul public. Astfel de sub sau supra estimări sunt acceptate de regulă în sondajele la urne unde rezultatele sunt prezentate la un nivel de încredere de 95%.

4. Media abaterilor estimărilor față de rezultatele reale este sub 1,2%, acesta fiind un alt criteriu care confirmă profesionalismul celor două firme de sondaje de opinie.

Pentru alte precizări metodologice a se vedea site-urile CURS și AVANGARDE./

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.