Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Estonia a început demolarea monumentelor sovietice. Prima victimă, un tanc dintr-un oraş majoritar rusofon (video)

Intel Republic
tanc

Autorităţile estone au anunţat marţi că au retras un tanc sovietic T-34 şi se pregătesc să facă la fel cu alte monumente sovietice ridicate în oraşul Narva, localitate majoritar rusofonă aflată aproape de graniţa cu Rusia, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Tancul retras de pe piedestalul său va fi dus la un muzeu. Urmează să fie demolat şi monumentul celor ''Trei Baionete'', care omagiază armata roşie şi pe ''eliberatorii de sub fascism'', precum şi alte cinci monumente din zona Narva.

Monumentul tancului nu atrăgea mulţimi asemănătoare celor care se reunesc de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste la Monumentul Victoriei din capitala letonă Riga, dar în jurul său aveau loc reuniuni de mică anvergură, de obicei ale populaţiei rusofone.

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anunţat marţi pe Twitter că înlăturarea tancului de la Narva este începutul unei campanii de demolare a tuturor monumentelor sovietice din Estonia, susţinând că aceste ''simboluri ale represiunii şi ocupaţiei sovietice au devenit o sursă de tensiuni sociale''.

La rândul său, ministrul eston de externe Urmas Reinsalu a declarat presei că în contextul războiului din Ucraina ţara sa nu-şi poate permite ''diviziuni interne'' şi că monumentele care ''glorifică'' ocupaţia rusă nu au ce căuta în spaţiile publice ale Estoniei. Ruşii formează aproape un sfert din populaţia de circa 1,3 milioane de locuitori a acestei ţări baltice fostă republică sovietică.

Şi Letonia vecină a decis vara aceasta demolarea Monumentului Victoriei din capitala Riga, unde în fiecare an de 9 mai se reuneau cetăţeni ai minorităţii ruse pentru a celebra victoria armatei roşii împotriva naziştilor.

Guvernul leton a anunţat în plus demolarea a 69 de monumente despre care consideră că glorifică ocupaţia sovietică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.