DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL: Investițiile multiplicatoare reprezintă soluția ieșirii din criza economică

Facebook
Eugen Țapu Nazare

Criza financiară va fi de o intensitate fără precedent și era iminentă de ceva timp, fiind doar adusă în prim-plan de pandemia de coronavirus, iar investițiile multiplicatoare reprezintă soluția: în infrastructură -autostrăzi, aeroporturi, în infrastructura energetică, agricultură, în infrastructura din educație, sănătate, cercetare, inovare, în toate domeniile cu potențial. Aceasta a fost opinia senatorului liberal Eugen Țapu-Nazare, membru al Comisiei pentru drepturile omului, exprimată în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterii intitulate Stabilitatea Economică și Financiară (STEFI), cu tema ”Restartarea economiei, după criza covid-19”, organizate de Oameni și Companii, în format digital.

Posibil, 10 ani de criză economică

”Criza ar putea fi de cea mai mare intensitate, în istoria omenirii, având în vedere că cea din 2008-2010 (a datoriilor suverane ale statelor, care chiar au crescut) nu a fost complet rezolvată, ci doar amânată cumva. Durata estimată a crizei ar putea fi de 6-8, chiar 10 ani, iar primul pas trebuie să fie stabilirea proiectelor prioritare, din infrastructură, IT&C, care ar putea da de lucru și somerilor existenți”, a avertizat senatorul liberal.

Să ne pregătim de ce-i mai rău

Potrivit acestuia, ”sunt patru mari soluții economice de ieșire din criză: creștere economică sustenabilă, economisire, inflație și război, a cincea nu există, iar primele două au fost aplicate în precedenta criză”. ”Trebuie să ne pregătim de ce-i mai rău, iar investițiile multiplicatoare reprezintă soluția: în infrastructură -autostrăzi, aeroporturi, în infrastructura energetică, agricultură, în infrastructura din educație, sănătate, cercetare, inovare, adică acolo unde avem potențial. Pentru acest obiectiv, trebuie să-și dea mâna toată clasa politică, să fie un fel de reeditare a reuniunii de la Snagov, din 1995, când s-a decis intrarea în UE și NATO”, a spus Țapu-Nazare.

Fabrici și consum intern sporit

”Trebuie să punem accent pe susținerea consumului intern, având în vedere că noi exportăm grâu, dar importăm biscuiți, exportăm lemn, dar importăm mobilă, am putea să ne orientăm mai mult spre a facilita construcția de fabrici și consumul intern. Trebuie să avem creștere economică bazată în principal pe investiții și cu o pondere mai mică a consumului, pentru ca această creștere economică a României să fie sustenabilă. Creșterea economică bazată pe consum duce la deficit de cont curent foarte mare, care, practic, îți mănâncă toată creșterea. Deci creșterea economică bazată pe consum nu e sustenabilă”, a mai declarat senatorul PNL.

Context

Problematica stabilității economice și financiare este una dintre principalele provocări cu care se confruntă orice administrație publică. Contextul din România este unul cu atât mai provocator, postpandemie, având în vedere necesitatea ca țara noastră să se alinieze economic și financiar la tendințele europene și mondiale, asigurând, totodată, un climat social sigur pentru cetățeni. Astfel,  obiectivul programului de comunicare Stabilitate Economică și Financiară, lansat anul trecut de Oameni și Companii, este abordarea unor teme de actualitate: politici fiscale, politici economice, oportunitati si prioritati pentru mediul de afaceri. Tematicile sunt abordate într-un cadru profesional, iar scopul este înțelegerea contextului general și identificarea principalelor soluții și resurse pe care autoritățile din domeniu le au la dispoziție pentru asigurarea  stabilității, predictibilității și a unui echilibru socio-economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.