Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici a prezentat documentul care schimbă investiţiile publice din România: Proceduri de achiziţie mai simple, cu mai puţine contestaţii

romanialibera.ro
Eugen Teodorovici

Ordonanța care va reglementa noul regim al achizițiilor publice, adoptată săptămâna trecută de Guvern, va fi publicată joi în Monitorul Oficial, iar în ședința de mâine (joi) Executivul va adopta ordonanța privind achizițiile centralizate, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

În această perioadă, Executivul dezbate o serie de ordonanțe și norme metodologice prin care va simplifica procedurile de achiziții publice și va descuraja contestațiile nejustificate. „Ordonanța aprobată săptămâna trecută va apărea mâine (n.n.- joi) în Monitorul Oficial, apoi în ședința de mâine Guvernul va adopta ordonanța care reglementează achizițiile publice centralizate, iar săptămâna viitoare vor fi adoptate și normele metodologice de aplicare a acestor ordonanțe. Între timp, vor mai avea loc discuții tehnice și la nivelul Ministerului Finanțelor”, a spus Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă care nu a fost urmat de întrebări/răspunsuri, potrivit Mediafax.

Vezi AICI documentul prezentat de Teodorovici! (.pdf)

Ministrul Finanțelor a ținut să contrazică afirmațiile potrivit cărora aceste ordonanțe ar fi fost adoptate fără consultare publică, menționând că Guvernul a purtat discuții cu mai multe organizații printre care se numără Asociația Orașelor, Asociația Municipiilor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Coaliția pentru Dezvoltarea României și o serie de patronate.

Noile acte normative au fost propuse întrucât au fost constatate, în domeniul achizițiilor publice, „întârzieri în evaluarea ofertelor și desemnarea câștigătorilor, asumări anterioare de termene nerealiste față de Comisia Europeană, alocarea neunitară a resurselor, un sistem electronic ineficient și diferențe mari ale prețurilor în SEAP”, a spus Eugen Teodorovici.

Potrivit unui document prezentat de ministrul Finanțelor referitor la noul regim al achizițiilor publice, controlul Curții de Conturi se va realiza ex-post, după atribuire, și se va elimina dublul control și deciziile contradictorii între autoritățile statului. „După semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi”.

Vezi şi: Crampele musculare îți indică bolile de care suferi

De asemenea, „nu se mai irosește timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție”. Autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție. Acest drept al autorității contractate se va putea exercita în situații de urgență (de exemplu, în caz de calamități naturale).

Potrivit documentului, descurajarea contestațiilor nejustificate se va realiza prin:
- introducerea cauțiunii pentru depunerea contestațiilor la CNSC
- introducerea taxei pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel.

De cealaltă parte, simplificarea procedurilor de achiziții se va realiza prin:
- reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor (maxim 4)
- eliminarea Strategiei Anuale de Achiziții pentru autorități cu bugete de investiții sub 125 de milioane de lei
- simplificarea achiziției directe după modelul Comisiei Europene - implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/2012
- evitarea dublării informației între fișa de date și anunțul de participare (se elimină fișa de date)
- definirea clară a situațiilor de divizare a contractelor pentru evitarea viitoarelor corecții pe fonduri europene
- clarificarea situațiilor în care este obligatorie folosirea criteriului tehnico-economic
- limitarea solicitărilor de clarificare și consolidarea răspunsurilor în unu maxim două documente
- eșantionul de 15% din totalul procedurilor verificate va fi redus până la eliminare, cu 5% pe an
- emiterea de avize conforme în maximum 3 zile lucrătoare
- eficientizarea controlului ex-ante prin verificarea direct a anunțului de participare și a documentelor anexă
- suplimentarea personalului ANAP, pentru scurtarea termenelor de verificare.

Vezi şi: Nu e doar un condiment: Şase afecţiuni majore pe care pot fi prevenite şi tratate de cuişoare

Documentul citat mai prevede „optimizarea costurilor prin achiziții în volum mare, optimizarea cheltuielilor, prin abordarea unitară a necesarului de produse și servicii pentru autoritățile publice și eliminarea diferențelor de preț care vulnerabilizau autoritățile contractante față de controlul Curții de Conturi”.

Astfel, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate vor fi cumpărate în volume mari, printr-o singură procedură pentru întreaga cantitate necesară la nivel național, produse ca medicamente, carburanți, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curățenie, birotică. Oficiul va fi funcțional până la 1 iulie, iar în ședința de Guvern de mâine se va adopta ordonanța de funcționare a acestei instituții, a mai spus ministrul Finanțelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.